OM: geen strafbaar feit in Twents ziekenhuis

Het Openbaar Ministerie (OM) is niet op strafbare feiten gestuit bij een onderzoek naar hersenoperaties in het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede. Dat heeft het OM vrijdag bekendgemaakt.

Het onderzoek is gedaan nadat twijfels waren gerezen over de noodzaak van een aantal hersenoperaties en -biopsieën die op verwijzing van de omstreden ex-neuroloog Ernst Jansen Steur waren uitgevoerd.

Het ziekenhuis waar de arts tot 2004 werkte, stelde vorig jaar november na eigen onderzoek vast dat er twijfels waren over dertien ingrepen. MST bekeek 120 patiëntendossiers uit de periode 1996 tot 2004.

Uiteindelijk meldden zich zes patiënten bij het OM. In vijf gevallen bleken de zaken verjaard, aldus justitie. In de zaak die niet was verjaard, zijn geen strafbare feiten ontdekt.

De neurochirurg die 12 van de 13 ingrepen uitvoerde, mocht enkele maanden geen ‘patiëntgebonden activiteiten’ meer verrichten, maar ging onlangs weer volledig aan het werk omdat ,,zijn praktijkvoering voldoet aan alle eisen’’, meldde MST.

Woensdag is het vervolg van de regiezitting in de strafzaak tegen de 67-jarige ex-neuroloog. Hij staat terecht voor het leed dat hij heeft aangericht met verkeerde diagnoses. Hij vertelde dat patiënten ongeneeslijk ziek waren, terwijl dat niet zo was.