Noord-Korea: we zijn in ‘een staat van oorlog’ met Zuid-Korea

Er komt maar geen einde aan de oorlogsretoriek van Noord-Korea. Het land zei vanochtend in een verklaring dat het vanaf nu in “een staat van oorlog” is met Zuid-Korea. De dreigende taal werd door de zuiderburen weggezet als “niet nieuw”.

De Noord-Koreaanse leider Kim-Jong un eerder deze maand bij de grens met Zuid-Korea.
De Noord-Koreaanse leider Kim-Jong un eerder deze maand bij de grens met Zuid-Korea. AP via KNCA

Er komt maar geen einde aan de oorlogsretoriek van Noord-Korea. Het land zei vanochtend in een verklaring dat het vanaf nu in “een staat van oorlog” is met Zuid-Korea. De dreigende taal werd door de zuiderburen weggezet als “niet nieuw”.

In de verklaring zegt het Noord-Koreaanse regime dat het Zuid-Korea zal behandelen volgens de regels van het oorlogsrecht. De Noord-Koreanen zeggen ook “elke provocatie” van Zuid-Korea of de Verenigde Staten te zullen vergelden.

De Zuid-Koreaanse regering zei vanochtend in een reactie dat de Noord-Koreaanse dreigementen niet nieuw zijn, maar passen in een reeks van “provocatieve dreigementen”. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie zei geen verdachte activiteiten bij Noord-Koreaanse militaire installaties te hebben waargenomen. De VS zeiden de dreigementen “niet constructief” te vinden, maar wel degelijk serieus te nemen.

Al wekenlang spanningen op Koreaans schiereiland

De afgelopen weken slaat het regime in Pyongyang bijna voortdurend oorlogstaal uit. Gisteren meldde het Noord-Koreaanse staatspersbureau dat het leger zijn raketten in staat van paraatheid heeft gebracht om Amerikaanse militaire bases in Zuid-Korea en in de Stille Oceaan te kunnen aanvallen. Dinsdag verbrak Noord-Korea de laatste ‘hotline’ met Zuid-Korea, een telefoonlijn waarmee militairen aan weerszijden van de grens met elkaar konden spreken.

De woede van het bewind in Pyongyang was gisteren gewekt door de komst naar Zuid-Korea van een paar geavanceerde B-2 Spirit-bommenwerpers bij militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten. De toestellen, die bijna niet door radar kunnen worden waargenomen, kwamen bij wijze van experiment uit de VS overgevlogen, om na een bocht boven Zuid-Korea weer terug te snellen naar de VS.

De spanning op het Koreaanse schiereiland is de laatste weken toegenomen na een nieuwe kernproef van de Noord-Koreanen, hun derde. Het kwam Noord-Korea op nieuwe sancties te staan van de Verenigde Naties. Zowel Zuid-Korea als de VS hebben Noord-Korea laten weten dat agressie van Noord-Koreaanse zijde niet onbeantwoord zal blijven.