Nieuwsoverzicht

Rebellen Syrië: grote stad veroverd

Beirut. Syrische rebellen hebben vrijdag de inname gemeld van de zuidelijke stad Dael. Regeringstroepen van president Bashar al-Assad zouden zich hebben teruggetrokken uit het gebied. Dael is een van de grotere steden in de provincie Daraa, waar de opstand tegen Assad begon in maart 2011. De rebellen proberen de controle te krijgen over een corridor vanaf de grens met Jordanië om een aanval te lanceren op hoofdstad Damascus. (AP)

Tata Steel schrapt 240 banen in IJmuiden

Amsterdam. Staalbedrijf Tata Steel schrapt de komende drie jaar 240 van de 9000 banen in IJmuiden vanwege tegenvallende bedrijfsresultaten en de slechte economische omstandigheden. Het banenverlies komt bovenop het anderhalf jaar geleden aangekondigde plan voor het schrappen van 1.000 arbeidsplaatsen. Het concern heeft te maken met een zware druk op de prijzen. De vraag naar staal daalt door de crisis, terwijl het aanbod toeneemt door concurrentie vanuit China. De Europese staalbedrijven hebben een structurele overcapaciteit van dertig procent. (NRC)

Ex-baas vastgoedtak SNS voorlopig vrij

Amsterdam. De rechtbank heeft vrijdag het voorarrest geschorst van oud-directeur Buck Groenhof (53) van de vastgoedtak van SNS Reaal. Groenhof zat sinds 12 februari in voorarrest op verdenking van oplichting, verduistering in dienstbetrekking, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. De verdachte mag geen contact hebben met medeverdachten, personen die bij SNS werken of werkten en personen of instanties op Curaçao. Groenhof heeft zijn paspoort ingeleverd en mag Nederland niet verlaten. (NRC)

Gevechten voor- en tegenstanders Morsi

Kairo. Voor- en tegenstanders van de Egyptische president Mohammed Morsi zijn vrijdag in diverse steden met elkaar in botsing gekomen. In Alexandrië werden tegenstanders van Morsi’s Moslimbroederschap met stenen en brandbommen bekogeld. In de universiteitsstad Zagazig raakten demonstranten slaags met de oproerpolitie toen ze brand wilden stichten in een kantoor van de Moslimbroeders. In Kairo sloten honderden betogers het gebouw waar procureur-generaal Abdullah zetelt af, nadat een rechter zijn benoeming door Morsi onrechtmatig had geoordeeld. (AP)Pagina 14-15

Cel en tbs geëist voor moord door dominee

Amsterdam. Tegen de 55-jarige dominee Franklin J. uit Ubbergen, die heeft bekend zijn partner Dick Piersma (56) te hebben gedood met een bijl, heeft het OM vrijdag zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. De dominee verklaarde tegenover de rechters dat hij verwachtte na de moord rust te vinden in de cel. J. zei zijn partner, ook dominee, te hebben gedood omdat deze „uit de mallemolen van het leven” wilde stappen. Volgens een gedragsdeskundige van het Pieter Baan Centrum was J. ten tijde van het drama sterk verminderd toerekeningsvatbaar. (Novum)