Napolitano vraagt twee groepen ‘wijze mannen’ om hulp in formatie

De Italiaanse president Napolitano gaat twee groepen ‘wijze mannen’, van links en rechts, vragen om de patstelling in de formatie te doorbreken. Dat kondigde hij vanmiddag aan op een persconferentie. De Italiaanse kabinetsformatie zit momenteel muurvast.

Er gingen vanochtend geruchten over Napolitano's aftreden, maar de president dient zijn termijn uit in de hoop dat hij de formatie kan vlottrekken.
Er gingen vanochtend geruchten over Napolitano's aftreden, maar de president dient zijn termijn uit in de hoop dat hij de formatie kan vlottrekken. Foto AP / Riccardo De Luca

De Italiaanse president Napolitano gaat twee groepen ‘wijze mannen’, van links en rechts, vragen om de patstelling in de formatie te doorbreken. Dat kondigde hij vanmiddag aan op een persconferentie. De Italiaanse kabinetsformatie zit momenteel muurvast.

Napolitano heeft de twee groepen externe adviseurs verzocht een regeerakkoord op hoofdlijnen op te stellen dat kan rekenen op een meerderheid in het parlement. Wie de president voor die taak heeft gevraagd liet hij nog in het midden.

Italiaanse kranten schreven vanochtend dat er geruchten gingen dat Napolitano vanmiddag bekend zou maken dat hij vervroegd aftreedt, maar die optie wuifde de 89-jarige president weg. Napolitano zei vastberaden te zijn om tot zijn laatste dag als president, op 15 mei aanstaande, pogingen te doen om de formatie vlot te trekken.

Gisteren werd er de hele dag onderhandeld over een uitweg nadat partijleider Bersani van de centrumlinkse Democratische Partij donderdag zijn formatie van een regeringscoalitie had gestaakt. Zijn partij haalde bij de verkiezingen van vorige maand geen meerderheid in de Senaat.

Bersani weigert met Berlusconi samen te werken

Ex-premier Berlusconi zei gisteren opnieuw bereid te zijn tot samenwerking met het linkse blok en het centrum. Volgens de rechtse volksleider is zelfs dat beter dan de extraparlementaire variant met een technocratische regering, zoals het huidige demissionaire kabinet dat de partijloze Monti in 2011 vormde. De Democratische Partij wees zo’n grote coalitie echter van de hand.

Eerder afgelopen week had Bersani al gezegd dat “je geestesziek moet zijn als je de brandende ambitie hebt om juist nu te willen regeren”. Door deze weigering van Bersani om Berlusconi tegemoet te komen, was de patstelling niet meer te doorbreken. De Vijf Sterrenbeweging van de komiek Beppe Grillo blijft weigeren mee te werken aan een coalitie.