Napolitano neemt tijd voor ‘reflectie’ op crisis

President Napolitano van Italië heeft gisteren geen laatste poging gedaan om de politieke impasse te doorbreken. „De president gunt zich een moment van reflectie”, zei een woordvoerder van het staatshoofd.

Vrijdag werd er de hele dag onderhandeld over een uitweg nadat partijleider Bersani van de Democratische Partij donderdag zijn formatie van een regeringscoalitie had gestaakt. Zijn partij haalde bij de verkiezingen van vorige maand geen meerderheid in de Senaat.

Ex-premier Berlusconi zei vrijdag bereid te zijn tot samenwerking met het linkse blok en het centrum. Volgens de rechtse volksleider is zelfs dat beter dan de extraparlementaire variant met een technocratische regering, zoals het huidige demissionaire kabinet dat de partijloze Monti in 2011 vormde. De Democratische Partij wees zo’n grote coalitie echter van de hand.

Eerder afgelopen week had Bersani al gezegd dat „je geestesziek moet zijn als je de brandende ambitie hebt om juist nu te willen regeren”.

Door deze weigering van Bersani om Berlusconi tegemoet te komen, was de patstelling niet meer te doorbreken. De Vijf Sterrenbeweging van de komiek Beppe Grillo blijft weigeren mee te werken aan een coalitie.

De presidentiële woordvoerder wilde niet zeggen wanneer het staatshoofd zijn periode van reflectie denkt af te sluiten. In Rome wordt nu verwacht dat Napolitano voor het openen van de beurzen volgende week een buitenstaander zal aanzoeken een kabinet te vormen, dat regeert tot nieuwe verkiezingen. (AP)