Moet ik me laten steriliseren? We vragen het de aandeelhouders

Foto sxc.hu

Mike Merrill (nu 35) besluit in 2008 zichzelf op te delen in 100.000 aandelen van een dollar per stuk. Niet alleen over zakelijke initiatieven, maar ook over zijn liefdesleven en zelfs zijn dood hebben de aandeelhouders inspraak.

De vrienden en kennissen die aandelen in handen hebben, bepalen zo zijn levenswandel. Een slaapexperiment? Merrill probeert het omdat ongeveer tweederde van de aandeelhouders via de website vóór stemt. Vegetarisch worden? Hij houdt van vlees, maar moet ermee stoppen. Een vasectomie wordt ternauwernood voorkomen door zijn vriendin, die een van de grootste aandeelhouders zover krijgt tegen te stemmen.

Die vriendin is het, vanzelfsprekend, na een tijdje wel zat. En ondertussen is er iets vreemds gebeurd: op de website van Hacker News krijgt Mikes project publiciteit, waarna een enthousiasteling aandelen begint op te kopen. De prijs gaat omhoog en Mikes vrienden (aandeelhouders van het eerste uur) kiezen voor de snelle winst.

“Even Merrill’s brother cashed out, spending his profits on a new dishwasher. ‘I didn’t blame him,’ Merrill says. ‘He needed a dishwasher.’”

Steeds meer zijn het onbekenden die aan de touwtjes trekken. Wat zijn daar de gevolgen van? Wat als een meerderheid wil dat hij van een brug springt? Dit verhaal van Wired mist weliswaar een goed slot, maar is absoluut vermakelijk.

Lees het hele artikel bij Wired (3.226 woorden, ongeveer 15 minuten leestijd). De website van het project, dat nog altijd loopt, vind je hier.