Meisje in rood jasje in kelder opgesloten

Grimm, seizoen 122 afleveringen van 45 min. € 29,99**

Was RTL 5 net begonnen met het uitzenden van de twee reeks van Grimm, is de fantasyserie alweer stopgezet. Kijkers die donderdag om half tien ’s voor de tv gingen zitten, werden verrast door een aflevering van Gênante Lijven. Als reden voor deze onverwachte wijziging geeft RTL 5 dat andere programma’s al waren gepland. Wanneer de rest van seizoen 2 volgt, is nog onduidelijk. Maar echte fantasyfans kunnen nu lekker seizoen 1 nog een keer achter elkaar bekijken. Dat is 600 minuten horror, wel te verstaan, of 10 uur slijm, bloed en uitpuilende ogen.

Grimm, bedacht door de producers van Buffy the Vampire Slayer, is niet bepaald bedoeld voor watjes, en met de klassieke sprookjes van de gebroeders Grimm heeft het weinig te maken. Ondanks de wonderlijke premisse – een politieserie met fantasiewezens als boeven – is het helaas een voorspelbare formuleserie met goedkope trucage. In de eerste aflevering wordt een jonge studente in stukken gereten in het park gevonden. Haar arm ligt ergens tussen de struiken, uit haar roze iPod klinkt nog zachtjes de melodie van Sweet dreams are made of this. Het is aan rechercheur Nick Burkhardt (David Giuntoli) van het Portlandse politiebureau, om dit raadsel op te lossen. Nauwelijks van de schrik bekomen, ziet Nick even later weer iets vreselijks: een mooie blondine met een café latte in de hand, keert haar gezicht lachend naar hem toe en verandert in een afgrijselijke zombie.

Als even later Nick’s kale, doodzieke tante Marie ten tonele verschijnt en hem ‘nodig iets moet vertellen’, wordt alles duidelijk. Nick is niet zomaar een agent, hij is een grimm: door een speciale familiegave kan hij het monster in de normale burger ontwaren. Dat is bijzonder handig bij het oplossen van allerlei gore, magische moorden die in Portland plaatsvinden.

En smerig zijn ze: een man wordt levend door ratten opgevreten, een vrouw wordt gedurende een ‘flashmob’ in een tram vermoord met bijengif waardoor haar lihaam de vorm van een oliebol aanneemt. Een meisje in een rode jasje wordt in de kelder opgesloten. De grote boze wolf meets Dutroux.