Behandeling Mandela slaat aan: hij kan weer probleemloos ademen

Archieffoto van Mandela uit juli vorig jaar.
Archieffoto van Mandela uit juli vorig jaar. AFP

Het gaat naar omstandigheden goed met Nelson Mandela. Hij blijft reageren op de behandeling van zijn longontsteking en kan inmiddels weer zonder problemen ademhalen. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse regering vanmiddag gemeld.

Mandela werd in de nacht van woensdag op donderdag overgebracht naar een ziekenhuis in Johannesburg omdat hij te kampen had met een infectie aan zijn luchtwegen. Eerder deze maand werd de vroegere anti-apartheidsleider ook al een etmaal opgenomen en in december vorig jaar achttien dagen voor een operatie aan galstenen.

President Jacob Zuma heeft de Zuid-Afrikanen en de rest van de wereld deze week op te bidden voor ‘Madiba’, zoals hij in Zuid-Afrika vaak wordt genoemd. De ex-president heeft in Zuid-Afrika zo’n grote status dat het land zich vastklampt aan iedere flard informatie die de regering verstrekt. Om onrust te voorkomen geeft de regering iedere dag een bulletin uit over zijn toestand.