Malone slaat slag met Ziggo

De Amerikaanse kabelmagnaat John Malone heeft met de overname van een belang van 12,7 procent in de Nederlandse kabelmaatschappij Ziggo een slag geslagen die precies bij hem past. Zijn bedrijf Liberty Global, moedermaatschappij van kabelaar UPC, kon al binnen enkele uren na de aankoop van het belang van de Britse bank Barclays bogen op een winst van 40 miljoen euro op papier. Malone sloeg op slinkse wijze munt uit een gedwongen verkoop, nadat Barclays bleef zitten met miljoenen aandelen in Ziggo die de bank enkele dagen eerder niet wist te verkopen namens de private equity-eigenaren van het bedrijf.

Barclays heeft ongewenste negatieve publiciteit overgehouden aan de transactie, maar zal niettemin tevreden zijn met de uitkomst. De verprutste effectenverkoop door de bank herinnert eraan hoe riskant het is om een grote partij aandelen te verkopen voor een cliënt tegen een vooraf vastgestelde prijs. Andere banken bleven op soortgelijke wijze zitten met ongewenste belangen in de Duitse satellietmaatschappij ProSieben, de Spaanse softwaregroep Amadeus en het Franse Edenred.

Die belangen waren echter klein in vergelijking met dat van Barclays in Ziggo. Het was evenredig aan ongeveer 1,5 procent van het vereiste kernkapitaal van de Britse bank. Door het belang te verkopen aan Malone zal Barclays de toezichthouders van zich af hebben geschud.

Bovendien is de prijs van 25 euro per aandeel – gefinancierd door Liberty zelf en een lening bij een andere bank – slechts 5 eurocent lager dan wat Barclays op 18 maart voor het belang betaalde. Met inbegrip van commissie heeft Barclays mogelijk geld verdiend.

Aandeelhouders van Ziggo past echter gemengde gevoelens. Het belang van Malone zal werken als afschrikking voor een mogelijk overnamebod op het bedrijf, en hen dus beroven van een potentiële overnamepremie.

Op de langere termijn is Malone in een toppositie om het gezamenlijke belang van 17,1 procent te bemachtigen dat in handen is van de uitkopers Warburg Pincus en Cinven. Mogelijk zitten er aantrekkelijke schaalvoordelen in een samenvoeging van Ziggo met UPC. Maar zelfs als hij daar niet in slaagt, zal hij toch invloed uitoefenen. De bestuursvoorzitter van het Belgische Telenet, waarin Malone ook een groot belang heeft, bood weerstand aan de avances van Liberty. Hij werd allengs vervangen door een oud-bestuurder van de Liberty groep.

Breakingviews is een dagelijks financieel commentaar uit het buitenland. Vertaling Frank Kuin.