Maar Michiel werd net te vroeg ontslagen

De euforische beursweek moet voor één man bijzonder pijnlijk zijn geweest. Michiel Herkemij, de ooit van Heineken afkomstige topmanager van DE Master Blenders 1753, was als de dood voor precies datgene wat deze week gebeurde: een snelle beursexit van zijn koffie- en theebrander. Het bedrijf, nog maar net ontvlochten uit het Amerikaanse Sara Lee, had rust nodig. Deze week kwam dan toch het bod van de Duitse grootaandeelhouder Joh. A. Benckiser. Voor 12,75 euro per aandeel startte die de onderhandelingen met de directie. Herkemij hoeft – schrale troost – die onderhandelingen niet te voeren; hij werd immers al in december door president-commissaris Jan Bennink de laan uitgestuurd. Ervan uitgaande dat hij zijn 361.385 (voorwaardelijke) aandelen toen direct heeft mogen verzilveren, loopt hij wel anderhalf miljoen mis. De koers stond toen op 8,75 euro.