Johan van der Keuken, Beckett en Paaspop

Viermaal een vooruitblik naar kunst die dit weekeinde opent en vijf recensies van lopende kunstzaken.

EYE Film Instituut Nederland

Wachten op Godot bij Toneelgroep Oostpool

In 2009 speelde Toneelgroep Oostpool met succes onder regie van Erik Whien ‘het beste toneelstuk aller tijden’: Wachten op Godot van Samuel Beckett. De lichte toon, de heldere interpretatie en het spel werden geroemd. Nu keert deze voorstelling terug in een hernieuwde versie voor de grote zaal. Met Sanne den Hartogh en Stefan Rokebrand als Vladimir en Estragon.

Première 30/3, Schouwburg Arnhem. Inl: toneelgroep-oostpool.nl

Foto’s en films van Johan van der Keuken in Eye

Johan van der Keuken was in de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw een van de bekendste fotografen en vooral documentairemakers van Nederland. Zijn eerste werk was het fotoboek Wij zijn zeventien (1955). Zijn laatste film De grote vakantie, uit 2000, nog steeds in helder, lyrisch zwart-wit.

Het Filmmuseum eert het dubbeltalent nu met een tentoonstelling en een filmretrospectief. Vrijwel al zijn films zijn te zien, waaronder vroeg werk als Blind Kind (1964) en Beppie (1965), naar lange documentaires als Amsterdam Global Village (1996) en Bewogen Koper (1995).

Johan van der Keuken, Tegen het licht. Eye, IJpromenade 1, Amsterdam. T/m 9 juni. Dag. 11-18, vr tot 21 u, 4 april tot 14u. Inl: eye.nl

Paaspop

Het geldt als officieuze aftrap van het festivalseizoen: Paaspop in Schijndel. Tussen Goede Vrijdag en Eerste Paasdag betreden meer dan 175 bands en acts uit binnen- en buitenland de tien podia (van rockshow tot Schouwburgtent) op de Brabantse festivalweide. Naar Paaspop 2012 kwamen 51.000 bezoekers, het was de meest succesvolle editie in het 34-jarige bestaan. Dit jaar o.a. op het affiche: Skunk Anansie, Caro Emerald, Blaudzun, Kane, The Kik, Kensington, Hef, Anne Soldaat en Bløf, plus het NK stagediven.

Paaspop, 29, 30, 31 maart, Schijndel, De Molenheide. Kaarten 49-69 euro. www.paaspop.nl

Minimal Music in Amsterdam en Eindhoven

Vijfdaags festival belicht minimal music in vele vormen. Muziek van pioniers als Steve Reich en Louis Andriessen klinkt naast verwante klanken uit niet-westerse tradities en elektronische muziek. Concerten van o.a. het Kronos Quartet, de IJslands/Australische producer Ben Frost en het Asko|Schönberg Ensemble en een uitgebreide randprogrammering met o.a. een 21-uurs concertmarathon, minimal yoga en een dj-set met Afrikaanse cassettebandjes.

World Minimal Music Festival, 3 t/m 7 april 2013 in het Muziekgebouw aan ’t IJ Amsterdam en Muziekcentrum Eindhoven. Inl: wmmf.muziekgebouw.nl