‘Ik vind het relaxed om na vijven op kantoor te zitten’

Henrik Nilsmo woont doordeweeks in Amsterdam, in het weekend bij Karin Knutsson in Stockholm. Allebei gaan ze voor hun carrière. „Nu kan dit nog, zonder kinderen.”

‘Elke vrijdag vliegen’

Henrik: „Ik ben heel netjes. Mijn expatwoning in Amsterdam is nooit rommelig. Zelfs als ik kook ben ik ondertussen al bezig met schoonmaken en opruimen. Overdag werk ik al mijn e-mails af, zodat ik ’s avonds een compleet lege inbox heb. Het geeft me rust.”

Karin: „Ik ben juist niet zo. Als ik wil relaxen, kan ik gewoon op de bank neerploffen en spullen laten rondslingeren. Voordat hij in het weekend thuiskomt, ruim ik dus snel ons appartement op, omdat hij anders gestresst wordt van mijn rondslingerende kleren.”

Henrik: „Maar wij zien elkaar maar drie dagen in de week, dus hebben we hier nooit ruzie over. Ik werk sinds juni in Amsterdam, vlieg elke vrijdagavond naar Karin in Stockholm toe en ga maandagochtend om zes uur weer terug.”

‘We bellen elke dag’

Henrik: „Mijn werk moet mijn hobby zijn. De dagen dat ik in Amsterdam ben, zijn volledig gericht op mijn baan. Ik werk rustig elke dag van acht uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds door. Ik vind het juist wel relaxed om na vijven op kantoor te zijn. Dan kan ik me in stilte concentreren, zonder telefoontjes of vergaderingen. Ik werk veel en hard, maar dat is niet erg. Het is een bewuste keuze. Zolang we geen kinderen hebben, kan dat ook.”

Karin: „Ik zie het precies zo. We kunnen ons nu optimaal focussen op onze carrière. Natuurlijk mis ik hem wel eens, maar dan bellen we. Nu zijn de weekenden samen extra magisch. Ik doe dan ook niets meer aan werk, Henrik soms wel. Hij is verslaafd aan zijn e-mail.”

Henrik: „Ik bereid op zondag de week een beetje voor. Maar we doen ook typische toeristendingen samen. Gaan we winkelen en naar musea. En we wandelen allebei graag. Karin heeft me geleerd om ook naar werk te wandelen: even je hoofd leegmaken.”

‘Iedereen even ambitieus’

Henrik: „Ik heb economie gestudeerd, dacht een tijd dat ik consultant wilde worden. Maar dan ben je maar heel even in een bedrijf, en ga je daarna weer weg. Dat bleek niets voor mij, ik wil mee groeien, in een team werken. Ik wil zien welke resultaten ik boek. Nu werk ik bijna drie jaar voor Klarna, een jong IT-bedrijf dat een betaalmethode aanbiedt waarmee je pas na aanschaf van een online product hoeft te betalen. Een jonge start-up. Toen ik begon, werkten er 300 mensen, nu 800. Vooral jonge mensen, iedereen even ambitieus. Dat werkt prettig.”

Karin: „Ik werk al sinds mijn veertiende in de mode-industrie, ik begon met een bijbaantje in een kledingwinkel. Nu werk ik in de pr, als Zweeds contactpersoon voor grote modemerken, zoals Marlies Dekkers. Ik heb nooit gestudeerd. Dat was niet nodig, want ik wist als kind al dat ik de mode in wilde gaan. Spijt heb ik niet, ik vind het juist fijn dat ik jong ben begonnen. Je doet dan nog veel intuïtief, hebt meer naïviteit. Zo organiseerde ik al op school een modeshow waar veel geld mee gemoeid was. Dat realiseerde ik me toen nog niet zo, waardoor je meer risico neemt. Nu ik ouder ben weet ik dat het mis kan gaan, maar ik heb wel vertrouwen in mezelf opgebouwd.”

‘Je beslist zelf wie je wilt zijn’

Henrik: „Ik geloof in serendipity. Positieve dingen gebeuren met een reden, en dat kan elk moment gebeuren. Ik hou ervan zo veel mogelijk uit te proberen. Ik ben heel hongerig. Ik raak in paniek als ik te lang bij hetzelfde blijf, wil graag zien dat ik nog genoeg vrijheid en mogelijkheid heb.”

Karin: „Zodra je gelooft dat iets je bestemming is, is het makkelijker om er iets moois van te maken. Als kind heb ik een moeilijke start gehad, ik stotterde. Dat doe ik nog steeds, maar niemand merkt dat nog; ik heb geleerd het te verbergen. Dat herinnert me elke dag eraan dat ik alles kan bereiken wat ik wil.”

Henrik: „Daarom passen we zo goed bij elkaar, we denken allebei positief. Je kunt zelf beslissen wat voor soort mens je wil zijn. Iedereen kan dat. Daarin moedigen we elkaar aan. We lezen veel biografieën van inspirerende mensen.”

‘Nog geen kinderen’

Henrik: „Dit leven maakt het moeilijk om je vrienden veel te zien. Ze weten nooit precies waar je uithangt.”

Karin: „En in het weekend wil ik dat hij veel bij mij is. Dat weet hij ook.”

Henrik: „Ooit zullen we wel meer settelen ergens. Maar we maken geen plannen daarvoor, niets concreets.”

Karin: „Wel wachten we nog een tijd met kinderen. Dat sowieso.”

In Spitsuur vertellen stellen en singles hoe zij werk en privé combineren. Meedoen? Mail naar werk@nrc.nl.