Hoeveel kost een leven?

Ingenieur Mladen (Nebojsa Glogovac) klust bij voor zieke zoon.
Ingenieur Mladen (Nebojsa Glogovac) klust bij voor zieke zoon.

The Trap (Srdan Golubovic, 2007) Canvas, 23.50-01.30 uur

Ingenieur Mladen leidt een gelukkig leven. Hij heeft een redelijk inkomen, aantrekkelijke vrouw en innemend zoontje. Zijn comfortabele bestaan wordt opgeschud als blijkt dat zijn 10-jarige zoon lijdt aan een zeldzame hartafwijking. Er is een operatie in Berlijn nodig om hem te helpen. Kosten: 30.000 dollar. De kosten worden niet door de verzekering gedekt. Paniek.

Mladens vrouw Marija plaatst een advertentie in de krant waarin naar een weldoener wordt gezocht die het bedrag tijdelijk kan voorschieten. Een schimmige figuur biedt aan het benodigde bedrag op te hoesten. Mladen hoeft geen rente te betalen, ach, hij hoeft zelfs de lening niet terug. Maar of Mladen dan wel even zijn businesspartner om wil leggen. Een geschokte Mladen weigert. Maar als zijn zoon weer een bijna dodelijke aanval heeft gehad, gaat hij ernstig twijfelen.

De Servische film The Trap (Klopka) is een aantrekkelijke genrefilm die zinnige morele vragen op tafel legt en je als kijker tot nadenken dwingt: wat zou jij doen?

Regisseur Golubovic filmt veel scènes van bovenaf. Dit benadrukt hoe Mladen vastzit in een wreed universum. Maar zo’n camerastandpunt heeft ook religieuze connotaties. God kijkt hoofdschuddend toe hoe we er met z’n allen een zootje van maken.

Niet voor niets eindigt de film met iemand die retorisch aan Mladen vraagt: ik dacht dat je een goed mens was?