Hier en daar witte Pasen

Op Tweede Paasdag, 1 april, sluiten we een zeer koude maartmaand af. Ook de eerste aprildagen zal lenteweer ver te zoeken zijn. De vorstdagen rijgen zich aaneen en overdag blijft de temperatuur onder tien graden. Als er neerslag valt, kan dat ook sneeuw zijn.

Maart 2013 zal meer dan twee graden kouder zijn verlopen dan afgelopen december. De twee laatste decades zijn zelfs veruit de koudste sinds begin vorige eeuw.

Tijdens het paasweekeinde gaat dat nog even door: vrijdagnacht vriest het licht. Zaterdagmiddag stijgt de temperatuur naar 2 tot 6 graden. Er hangt dan vrij veel bewolking en er vallen een paar sneeuwbuitjes, bij een matige wind uit noord tot noordoost. Zoals Prince al zong: Sometimes it snows in april.

De Eerste Paasdag levert een vergelijkbaar beeld op, met de meeste zonneschijn gedurende de ochtend. ’s Middags ontstaan wolken waaruit een sneeuwbuitje kan vallen. Het wordt maximaal 3 tot 6 graden.

Na een nacht met lichte vorst blijft het Tweede Paasdag droog en de zon schijnt veelvuldig. Er steekt weer een matige noordoostenwind op, waardoor het koud blijft voelen, ook al komt de middagtemperatuur met 4 tot 7 graden iets hoger uit.

Ook volgende week blijft het koud, met lichte vorst in de nacht en middagtemperaturen tussen 4 en 8 graden. Er is veel zonneschijn; later neemt de bewolking wat toe, maar blijft het wellicht droog.