Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Hieltjes winnen

Youp

Wat zal die Mandela blij zijn dat hij gewoon thuis een longontsteking heeft gekregen en niet in Amsterdam. Anders had hij kans gehad dat hij naar de VU was vervoerd en daar is toch enig risico aan verbonden.

Begrijp nu ook hoe het komt dat de dokters daar nog geen hernia van een longembolie kunnen onderscheiden. De naastgelegen universiteit heeft ze heel slecht opgeleid. Zo slecht zelfs dat na een vernietigend rapport de rector gisteren is opgestapt en er serieus gedreigd wordt met verscherpt toezicht. Dat laatste stelt natuurlijk geen ruk voor omdat dat soort klusjes doorgaans geklaard worden door bijbaantjesjagers als Elco Brinkman, Loek Hermans of Cees Veerman. Of zijn die op dit moment te druk met het terugtoveren van allerhande spaartegoeden uit Cyprus. Geld van bedrijven waar zij commissaris zijn. Dat was hun deskundig advies toen het ooit in IJsland misging. Cyprus! Daar stalden de Russen ook hun spaarcentjes. Dus moest het goed zijn.

Ik weet dat het zielig is voor de gepensioneerde Cyprioten, die hun zuurverdiende pensioentjes kwijt zijn, maar het blijft toch een heerlijk verhaal: al die hebzuchtige stinkerds die op dit moment hun bij elkaar gestolen miljoenen zien verdampen. En de romantische miljarden die nu in grote containers die kant op gaan. Dat zijn toch mooie cowboyverhalen. Plus onze minister die struikelt over een paar ware woorden. Ik vind het smullen.

Mij raakt het niet. Mijn geld staat heel burgerlijk op een Nederlandse bank. Maar voor hoe lang nog? Ik begrijp dat ons land fiscaal gezien een louche postbussenparadijs is en dat allerhande Mick Jaggers en Bono’s al jarenlang via onze bananenrepubliek geld wegsluizen. Samsom wil dat dit gesjoemel stopt. Als dit verboden wordt dan stort de Amsterdamse Zuidas in als de voetbalclub Veendam, en voor je het weet trekken ook andere bedrijven hun geld terug. Er ontstaat paniek, en er vallen banken om. En dan zijn ook mijn centen weg. Hoewel? Diederik wil ook dat Lex en Max als gewone burgers belasting gaan betalen, dus dat scheelt weer.

Het gerucht gaat dat Van der Vaart en zijn ex hun geld ook op Cyprus hadden geparkeerd. En dat zijn ze nu dus kwijt. Volgens mijn vaste cafévriend heeft dat een voordeel: Sylvie wilde nooit naakt in de Playboy of een ander blotebillenblad, maar nu moet ze wel. De contracten zijn volgens hem al getekend. Dus dankzij de Cypriotische bonusgraaiers krijgen wij de prachtige voetbalvrouw in haar blote hupsakee te zien. Elk nadeel heb zijn voordeel.

Weinig 1-aprilgrappen dit jaar. Ik las iets over DNA-onderzoek in hondendrollen, Rutte die uitgeroepen is tot een van de best geklede politici en de NS die wil dat de reizigers niet meer klagen over blaadjes op de rails, vastgevroren seinen, ingesneeuwde wissels en ingezette bussen. Dat laatste vind ik op zich wel weer geestig gevonden. Het vriest ook wel iets te lang voor de jongens en meisjes van het spoor. Zelfs eergisteren viel er nog sneeuw. Witte Donderdag dus.

Die dag werden in een ochtendprogramma op de televisie allerhande randdebielen ondervraagd over de betekenis van Pasen. Men had geen idee. Opening van het meubelboulevardseizoen, dacht men. Verder kwamen ze niet. ’s Avonds zond de EO The Passion uit. Volendamse zangers zeulden een kruis door Den Haag. Bijna tweeënhalf miljoen mensen keken ernaar.

Ik dacht: zijn Knevel & Van den Brink nu ook al de weg kwijt? Dit hoort toch op Goede Vrijdag? Witte Donderdag is toch de dag van Het Laatste Avondmaal en de zweetvoetenwassing? In Rome weten ze wel hoe het zit. Ik zag de verse paus wat schoongewassen hielen likken. Mannenhielen uiteraard. Ik vond het wel oude hielen voor de paus. Vrees dat hij voor volgend jaar wat jongere voetjes heeft besteld.

Het wordt de koudste Pasen ooit. Kouder dan de laatste Kerst. Misschien een mooie reden om anders te gaan eten. Snert? Hutspot? Boerenkool? In elk geval geen lam. Of is lam ook al jaren veulen? Ik vrees dat het wild wordt. Wild om de lente te vieren. Een totaal nieuw gerecht: paashazenpeper.