Heekfilet met biersaus en wortelen met citroenhoning

Een aantrekkelijke combinatie van frisse en voorjaarsachtige smaken met de lichte bittere smaak (door het bier) van de saus. En met vrolijke kleuren wit en lichtgeel en groen en oranje.

Blondbiersaus met mosterd

2 flesjes Leffe blond; ½ l groentebouillon; 1 wortel; 2 stengels bleekselderie;

stelen van een bosje peterselie; 3 tenen knoflook; bosje tijm; 25 g boter; 3 el bloem; 1 el grove mosterd

Hak de wortel en de bleekselderie grof. De peterseliestelen één keer doormidden. Doe de groenten met het bier en de groentebouillon, de tijm en de ongepelde tenen knoflook in een royale pan en laat een uur zachtjes trekken. Zet dan het vuur wat hoger, haal het deksel van de pan en laat het vocht tot iets minder dan de helft indampen. Zeef de vaste bestanddelen eruit. Proef en voeg naar smaak zout en peper toe.

Doe de bloem in een koekenpan en rooster hem op hoog vuur lichtbruin. Haal dan de pan meteen van het vuur, de bloem moet niet echt bruin worden. Smelt de boter in een royale steelpan. Roer de bloem erdoor met een houten lepel. Schep een juslepel van het ingekookte bier bij de saus en roer krachtig, een garde is handig. Voeg steeds weer een schep van het bier toe en sla dat krachtig door het bloemmengsel.

Zet de steelpan terug op het vuur en breng de saus aan de kook. Laat een minuut of tien garen, roer af en toe. Sla de mosterd erdoor, laat nog vijf minuten zachtjes koken en proef op eventueel meer zout. De saus moet gebonden en glanzend zijn en hoog op smaak. Hij kan geheel van tevoren gemaakt worden, bewaar hem met een velletje plasticfolie op de saus om velvorming tegen te gaan.

Gekookte wortel met citroenhoning

4 winterwortelen; 1 onbehandelde citroen; 2 el honing; 1 dessertlepel maïzena; veel zwarte peper

Snijd de citroen met schil en al in stukken en doe hem met de honing en royaal peper in een steelpannetje. Roer de maïzena los met een klein beetje water en meng dat door de citroenhoning. Maal het geheel met een staafmixer tot een gladde saus. Zet weg.

Snijd de wortelen in schijven en kook ze in gezouten water tot ze gaar maar niet echt zacht zijn. Doe twee eetlepels van het citroenmengsel bij de wortelen en schud ze goed om.

Maak er een niet te stevige puree bij van kruimige aardappelen met een scheut warme melk en een scheutje van het kookwater. Hak de peterselie fijn en roer die door de hete puree, hak de raapstelen grof en roer die ook door de puree. Smelt er een klontje boter door.

Bak de vis op de velkant in de hete olie. Draai hem op het laatst even om en bak de witte kant. Dien hem op met de biersaus.