Gepolder in het Rijks

Dwarse fietsers traineerden de renovatie van het Rijksmuseum.
Dwarse fietsers traineerden de renovatie van het Rijksmuseum.

Het uur van de wolf: Het nieuwe Rijksmuseum, deel 1 Ned. 2, 17.05-18.05 uur

Aan het eind van het eerste deel van Het Nieuwe Rijksmuseum, de vierdelige documentaire die Oeke Hoogendijk maakte over de negen jaar durende renovatie van het museum, zijn de Spaanse architecten Antonio Cruz en Antonio Ortiz zo getergd dat ze willen opstappen. „Absurd”, noemen ze de Nederlandse soap waarin ze zijn terechtgekomen.

Eerst winnen ze een competitie met een vernuftig ontwerp voor een nieuwe ingang met roltrappen in het midden van de fietstunnel. „En nu wordt precies die winnende oplossing verworpen.” Het alternatief dat wordt aangedragen, met vier ingangen aan weerszijden van de tunnel, noemen ze „vulgair en banaal”. Ze zijn tot alle oplossingen bereid, behalve deze.

De renovatie , zo maakt deze documentaire schitterend duidelijk, is een proces geweest van oer-Hollands gepolder. In dit eerste deel zien we toenmalig directeur Ronald de Leeuw steeds ongeduldiger worden. En ook de conservatoren klagen.

Inmiddels zijn we vijf jaar verder. De architecten hebben hun naam toch aan de renovatie verbonden, met de vier ingangen. Het museum gaat over twee weken eindelijk open. Dankzij deze ontluisterende documentaire weten we welke lijdensweg eraan vooraf is gegaan.

Deel 2 en 3 volgen op 7 april, deel 4 op 14 april.