FC Twente gelijk - FC Groningen en FC Utrecht winnen

Stadion De Grolsch Veste van voetbalclub FC Twente. Foto ANP / Peter Lous

FC Twente is er thuis in Enschede niet in geslaagd NAC Breda opzij te zetten: 1-1. FC Groningen boog in de tweede helft van zijn uitwedstrijd tegen Willem II een 1-0 achterstand om in 1-2. FC Utrecht won thuis met 2-1 van VVV-Venlo.

FC Utrecht had de nodige moeite met VVV. Edouard Duplan en Leon de Kogel hadden Utrecht binnen zestien minuten op een comfortabele voorsprong gezet, maar na de aansluitingstreffer van Bryan Linssen werd het toch weer spannend.

Al na vijf minuten was het raak voor de thuisploeg. Duplan knikte een van de lat teruggekeerde kopbal van Jan Wuytens alsnog tegen de touwen. Ruim tien minuten later leek de wedstrijd beslist, nadat De Kogel scoorde na een mislukte pass van VVV-verdediger Nils Röseler.

De Limburgers kwamen na 37 minuten evenwel terug in de wedstrijd. Een knal van Robert Cullen belandde nog op de paal, maar Linssen was vervolgens succesvol. In de tweede helft ging het gelijk op, maar veel kansen waren er niet.

Yanic Wildschut was in de slotfase nog wel dicht bij de 2-2. Hij vond echter doelman Robbin Ruiter op zijn weg. Aan de andere kant wist Cedric van der Gun in de counter geen medespeler te vinden.

De reactie van FC Utrecht-trainer Jan Wouters:

De reactie van VVV-Venlo-trainer Ton Lokhoff:

Willen II verspeelt voorsprong tegen FC Groningen

Utrecht komt door de overwinning op gelijke hoogte met nummer vijf FC Twente. Beide ploegen hebben 48 punten. VVV blijft steken op de zeventiende plaats met 22 punten, vijf meer dan hekkensluiter Willem II.

De Tilburgers wisten tegen FC Groningen niet te profiteren van de nederlaag van VVV. Het werd 2-1 voor de ploeg van coach Robert Maaskant. Robbie Haemhouts had de gretige thuisploeg nog wel op voorsprong gezet, maar na de pauze stelden de Groningers orde op zaken.

Leandro Bacuna maakte in de 66e minuut gelijk vanaf de strafschopstip en hij stelde David Texeira in staat de winnende binnen te koppen. Groningen klimt door de overwinning naar de elfde plaats met 33 punten.

De reactie van Willem II-coach Jurgen Streppel:

De reactie van FC Groningen-coach Robert Maaskant:

FC Twente komt niet verder dan een gelijkspel

FC Twente keek een groot deel van de wedstrijd tegen een 0-1 achterstand aan. Maar Wout Brama maakte zeven minuten voor tijd alsnog de gelijkmaker. Kenny van der Weg had voor NAC Breda in de vijftigste minuut de score geopend.

FC Twente wacht nog altijd op de eerste thuiszege van dit kalenderjaar. De ploeg van trainer Alfred Schreuder maakte tegen NAC Breda alleen in de slotfase enige aanspraak op een zege, schrijft persbureau Novum.

Na de zege van vorige week bij FC Groningen leken de Tukkers eindelijk de vorm teruggevonden te hebben, maar daar was in de Grolsch Veste niet veel van te zien. De thuisploeg creëerde ondanks het vele balbezit weinig kansen. Daar kon ook de van een blessure teruggekeerde Nacer Chadli geen verandering in brengen.

In de tegenstoot zorgde NAC zelfs voor meer gevaar. De Bredase club sloeg kort na rust toe doordat Van der Weg in de rebound raak tikte. Twente bleef aanvankelijk worstelen, al werd de aanval wel nadrukkelijker gezocht. Via Luc Castaignos, die van dichtbij op doelman Jelle ten Rouwelaar stuitte, en een kopbal van Leroy Fer kreeg de ploeg kansen.

De gelijkmaker viel zeven minuten voor tijd met wat geluk. Een van richting veranderd schot van Brama ging via de paal raak. Ondanks het puntverlies blijft Twente vijfde met 48 punten uit 25 duels. NAC is de nummer elf met 32 punten.

De reactie van Wout Brama na de wedstrijd: