Expositie

Frans Hals en tijdgenoten. Frans Hals Museum Haarlem. T/m 28 juli.

NRC HandelsbladDeze expositie stelt zich ten doel het werk van Hals te zien in de context van de schilderkunst van zijn tijd. In het verleden is hij vaak opgevoerd als een tamelijk geïsoleerde kunstenaar die zijn tijd ver vooruit was. Kunstenaars en theoretici in de negentiende en twintigste eeuw waardeerden zijn modern aandoende themakeuze en bijna impressionistische, losse schilderstijl. Maar Hals was een kind van zijn tijd. En het beeld dat zijn stijl in de zeventiende eeuw buiten Haarlem nauwelijks werd gewaardeerd, blijkt ook niet juist te zijn. ***

de VolkskrantDat kunstenaars goed naar elkaar keken, is in Haarlem te zien met gelijke houdingen, blikken, composities. Zelfs een beroemde kunstenaar als Anthonie van Dyck nam elementen van Frans Hals over, zo blijkt. Vergelijken maakt het kijken scherper. Dat snapten ze toen en die mogelijkheid biedt het Frans Hals Museum nu.