Elke dag iets nieuws

Hutspot is een manlijk warenhuis waar vrouwen ook graag kopen. Er is een café, een galerie en heel veel spullen.

Wat

Om de hoek bij de Albert Cuypmarkt in Amsterdam, in een voormalige beddenspeciaalzaak , zit sinds een maand of drie een nieuw warenhuis. Hutspot heet de winkel, een hotspot met een ratjetoe aan spullen. Twee etages, honderd merken, vier eigenaars van begin twintig en één hond. Nils, Pieter, Nick en Reinier zijn oud- en ex-studenten (medicijnen, economie (2 x) en industrieel ontwerpen). Samen huren zij de ruimte en stellen die beschikbaar aan iedereen met een mooi product of goed idee. Een net afgestudeerde modeontwerpster met haar eigen kledinglijn, een meubelmaker met op maat gemaakte kasten, twee twintigers die elk weekeinde brocantes in het buitenland afstruinen. Maar ze bieden ook een podium voor een filmvertoning, een voorstelling, een diner voor vijftig man.

De jongens maken een selectie uit het aanbod, richten er de ruimte mee in en staan zeven dagen per week zelf in de winkel. Elke maand rekenen ze met hun leveranciers af wat er is verkocht, en dan is er weer ruimte voor iemand anders. Zo is er elke week, soms elke dag wel wat nieuws te vinden. Er is belangstelling uit Den Haag en Maastricht voor net zo’n winkel, zegt Nils van der Feltz. „Maar we doen het rustig aan.” De eerstvolgende Hutspot komt waarschijnlijk in Antwerpen.

Wat hebben ze

Heel veel dus. Vintage meubelen van Hout en Nieuw, herenonderbroeken van het merk Brookie, klassieke shirts en scooterhelmen van Deus. Aparte en betaalbare mode voor studentes van Things I Like, Things I love. Het merk A’nge is voor iets oudere meisjes.

Op de bovenverdieping heeft een klein horecatentje een paar vierkante meter gehuurd. Ze serveren koffie, sap en broodjes. Er is een galerie, een start-upkantoortje en een zeven meter lange tafel met gratis wifi, waar elke dag een stuk of vijf mensen kantoor houden.

Hoe ziet het eruit

Smaakvol. Gebruikt hout, metaal en industriële lampen. Overal snuisterijen en spullen. Alsof je rondloopt in een natuurhistorisch museum en overal aan mag zitten. Alles is te koop, behalve de labrador van eigenaar Nick. De bank waarop je zat, het bordje onder je broodje, de kast waarop de tassen van gebruikt legermateriaal staan uitgestald. Het verklaart ook waarom er nauwelijks passpiegels zijn. Die zijn verkocht.

Hoe word je geholpen

Wie rustig kijken wil, wordt ongemoeid gelaten. Vraag je hulp, dan word je vrolijk te woord gestaan. Cadeautjes worden verpakt in bruin pakpapier en vastgestrikt met een rood-wit touwtje.

Voor wie

Hutspot is een manlijk warenhuis, qua sfeer, inrichting en assortiment. De barbiershop die volgende week opengaat, maakt het vast nog wat manniger. „Toch komt 70 procent van de likes op Facebook van vrouwen”, zegt Van der Feltz. Ik kwam thuis met een shirt (man, 48 jaar), een roze snorrensjaal (meisje, 12 ), een asymmetrisch T-shirt (studente, 23 ) en voor mezelf een tuniek van A’nge. Laat dat een waarschuwing zijn. Hutspot is van alle markten thuis.

Hutspot, Van Woustraat 4, Amsterdam. Hutspotamsterdam.com