Eis: 20 jaar cel voor moord Vaatstra

De 45-jarige veehouder Jasper S., die de moord op Marianne Vaatstra in 1999 heeft bekend, heeft spijt en wroeging. Dat zei hij vrijdag voor de Leeuwarder rechtbank. „Ik hoop dat door mijn bekentenis en veroordeling de familie Vaatstra een stukje van dit alles kan afsluiten.”

Het OM eiste 20 jaar gevangenisstraf tegen de veehouder uit Oudwoude voor de moord en verkrachting van Vaatstra. Volgens het OM handelde S. met voorbedachte rade toen hij het meisje in de nacht van 30 april op 1 mei vermoordde in een weiland bij Veenklooster. . Officier van justitie Henk Mous zei dat Jasper S. zich enkel liet leiden door zijn lust: „Elk meisje zou het slachtoffer hebben kunnen zijn.” Hij vindt dat het in het nadeel van S. moet meewegen dat hij 13,5 jaar heeft gezwegen. Ook strafverzwarend vindt het OM dat Marianne was vastgebonden en meerdere keren is verkracht.

S. liep vorig jaar november tegen de lamp na een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek onder 6.500 mannen.

Jasper S. liet zich sturen door lust, stelde getuigendeskundige en psycholoog H. Feringa. Toen S. de scholiere (16) uit Zwaagwesteinde in de nacht van 30 april op 1 mei 1999 bij toeval tegenkwam bij Veenklooster, fietste hij haar achterna, trok haar van de fiets en was hij volgens Feringa nog maar gericht op één ding: seks. Onder bedreiging van zijn zakmes moest ze mee een weiland in, waar hij haar verkrachtte en verwurgde met haar bh. Hij sneed haar keel drie keer door om zeker te zijn dat ze dood was. Volgens het OM heeft het slachtoffer zich hevig verzet. Er is sprake van moord omdat S. tijdens het delict kon nadenken over de consequenties.

Een psychische stoornis heeft S. niet, menen de deskundigen. De kans op herhaling van het misdrijf is gering. Wel kan S. roekeloos, impulsief en egocentrisch zijn. Na de seksuele ontlading raakte de verdachte in grote paniek, aldus de verdediging. Hij vreesde de gevolgen voor zijn gezin – zijn kinderen waren toen 6 en 9 – na een ontmaskering. Uit het onderzoek kwam naar voren dat Jasper S. bovengemiddeld intelligent is. De advocaat van Jasper S. vindt dat moord niet bewezen is. Volgens Jan Vlug handelde S. in een „gemoedsopwelling”. Een straf van vijftien jaar is volgens hem „de bovengrens”. Ook omdat S. volledige openheid van zaken heeft gegeven en heeft meegewerkt aan onderzoek en rapportages. Los van een veroordeling wegens joyriding in 2009 heeft hij een blanco strafblad.

De rechtbank sprak haar bewondering uit voor de „waardige en onberispelijke” houding van de ouders, broers en zussen van Marianne die op de eerste rij in de zaal zaten. De rechtbank doet 19 april uitspraak.