De stijl van New Delhi Kijken en kopen, doen en laten in Delhi

New Delhi is een modestad. Maar ook restaurants en galeries zijn een bezoek waard.

Op straat in New Delhi.
Op straat in New Delhi.

Zelfs voor de meest overtuigde minimalist is het onmogelijk niet te worden aangestoken. Een paar dagen New Delhi, en je wordt bevangen door een begeerte naar kleur, pailletten, goudborduursels en zwierige shawls.

Natuurlijk, ook in New Delhi vind je de mode die je tegenwoordig overal op de wereld ziet. Zara en Mango hebben er winkels, H&M en Topshop staan op het punt ze te openen. En net als in andere grote Aziatische steden zijn er glimmende luxe malls voor de nieuwe rijken en de groeiende middenklasse, vol statussymbolen van Dior en Louis Vuitton. Jonge meisjes dragen skinny jeans en hier en daar zelfs minirokken en shorts – blote benen gelden in grote delen van India als zeer ongepast.

En toch: wat in New Delhi, de hoofdstad van India en de plaats waar twee keer per jaar de grootste Indiase modeweek wordt gehouden, vooral opvalt is die sierlijke, kleurrijke, typisch Indiase stijl. De sari en de salwar kameez (lange top met bijpassende broek) zijn er nog lang niet uitgestorven, en zelfs vrouwen die zich westers kleden, doen dat nooit zo sober en ingehouden als Europese vrouwen. „Wij houden nou eenmaal van kleur en decoratie”, zegt Harmeet Bajaj, een zakenvrouw die een aantal restaurants heeft. En samen met haar zus bestiert ze het modelabel Bian, dat ook in Hollywood geliefd is. Zelf is veelreiziger Bajaj overigens bijna altijd in het zwart – al zit er vaak wel iets glimmends op.

De Indiase traditie wordt ook gesteund door de mode-industrie. In de collecties van veel jonge ontwerpers overheerst het traditionele beeld, en in de Indiase Vogue en Harper’s Bazaar staan net zoveel sari’s en lange, geborduurde rokken als kleren van Gucci en Prada. Die grote, westerse merken zijn vaak maar al te zeer bereid zich aan te passen aan de smaak van de vrouwen uit de vierde economie van Azië: voor het jubileumnummer van Vogue India – het blad bestond dit najaar vijf jaar – maakten grote huizen als Gucci en Burberry stukken uit traditionele Indiase stoffen.

Het is overigens aan te raden bij een bezoek aan New Delhi terughoudend te zijn met aankopen. Een mooie shawl is altijd fijn, maar een lange rok met pailletten en krullerig borduursel blijft gegarandeerd in de kast. Ook Nederland heeft ten slotte een sterke modecultuur.

Textielkunst

Wie van bijzonder textiel houdt, kan terecht in het Crafts Museum in New Delhi, een wat oubollig museum met onder andere veel prachtige, antieke stoffen. Maar zeker zo interessant is Emporio, een vier jaar oude luxe mall. De eerste twee verdiepingen worden gedomineerd door de bekende internationale labels, maar bovenin zitten de Indiase luxemerken. Kleurrijke jurken met broeken en sari’s, de een nog prachtiger met de hand geborduurd dan de ander. Dit zijn de kleren die gedragen worden op bruiloften, de belangrijkste sociale evenementen in India – ze kunnen dagen duren.

Hip & jong

Haus Khaz is een buurt tussen het gelijknamige monument (een waterreservoir uit de dertiende eeuw) en een groot hertenpark. Wat de Negen Straatjes zijn voor Amsterdam, is Haus Khaz voor New Delhi: de smalle straten zitten vol boetieks, winkels van jonge ontwerpers, conceptstores en hippe restaurantjes.

De winkelketen Ogaan heeft er een grote boetiek: twee verdiepingen met casual mode van Indiase merken, zoals Péro. Aneeth Arora, de jonge ontwerpster achter het merk, maakt, geïnspireerd door het Indiase platteland, relatief sobere jurken, broeken en blouses van handbedrukte katoen, die het ook prima kunnen doen in een Nederlandse stad. Ogaan verkoopt ook, exclusief voor India, de experimentele schoenen van het Nederlandse United Nude.

Rust

Het nieuwe gedeelte van Delhi, New Delhi, werd 102 jaar geleden aangelegd door de Britse architect Edwin Lutyens als een echte tuinstad. En dat is het eigenlijk nog steeds: er is relatief weinig hoogbouw, en het stikt er van de parken, die meestal zijn aangelegd rond een van de vele monumenten. Dat maakt een verblijf in New Delhi ontspannener dan bijvoorbeeld Mumbai: groen is nooit ver weg.

Uit eten

Luxe restaurants zijn een relatief nieuw verschijnsel in Delhi. Wie geld had, liet tot een jaar of zeven geleden thuis voor zich koken door personeel. Zakenmensen aten in hotels. Maar het aantal alleenstaande, werkende jonge mensen groeit, en het aantal mensen dat bereid is voor een familie te werken daalt. Alleen al Hameet Bajaj opende de laatste zeven jaar een flink aantal nieuwe restaurants. Zoals Trishna, een hip en relatief prijzig visrestaurant (25 euro per persoon, zonder drank) met terras tegenover Qutub Minar Road. En The Smoke House Room (60 euro per persoon, zonder drank) in Lado Serai , een wit en futuristisch ingericht restaurant dat verbonden is met Shroom, een van de weinige nachtclubs van de stad.

Lodi Gardens, een van de vele parken in New Delhi, heeft een tuinrestaurant dat mediterrane gerechten (ongeveer 10 euro voor een hoofdgerecht) serveert en geliefd is bij expats. Zeker zo leuk is het om als toerist voor een paar euro samosa’s te eten en lassi te drinken bij Bengali Sweet House bij de Bengali Market.

Souvenirs

In Old Delhi, het oude gedeelte van de stad, ligt naast het Rode Fort de enorme, superdrukke Janpath Market. Na een paar minuten begrijp je waarom iedereen zijn mond bedekt; de uitlaatgassen van de brommers en het stof zijn niet te harden. Maar het is een fantastische plek om souvenirs te kopen. Er is een straat met uitsluitend textiel, er is een papierstraat, waar een winkel zit die prachtige opschrijfboekjes met gemarmerde zijkanten heeft (het MoMa uit New York koopt ze hier in voor de museumwinkel). Er zijn sieraden, boeken, fournituren, autobanden – wat eigenlijk niet?

Veel rustiger is Dilli Haat, een markt van de overheid voor toeristen, waar je doorgaans wel meer betaalt. De kasjmier sjaals die te vinden zijn op Dilli Haat zijn voor een vaste, lage prijs ook te koop op Khan Market, een aangename, chique winkelbuurt in de diplomatenwijk. Daar zit ook een filiaal van de Indiase ayurvedische cosmeticaketen Kama: producten van en met biologische oliën, voor overigens (bijna) westerse prijzen.

Slapen

Hotels zijn er in New Delhi in alle soorten, van zeer simpel tot het super-de-luxe, imposante nieuwe Aman Hotel. Een goede middenklasser is het Ashok, een overheidshotel. Vijf sterren, maar een tikje afgeleefd, met gezellige kamers met veel hout, meerdere restaurants en een openluchtzwembad. Meer kun je niet wensen voor omgerekend zo’n 80 euro per nacht.

Kunst

New Delhi heeft een museum voor moderne kunst, The National Gallery of Modern Art, maar als er geen bijzondere tentoonstelling is (zoals twee jaar geleden van Anish Kapoor, gesponsord door Louis Vuitton) is het geen aanrader. Wie wil weten wat er op het gebied van beeldende kunst in New Delhi gebeurt, kan beter naar Lado Serai in het zuidwesten van New Delhi. Daar zijn de laatste tijd tientallen galeries gekomen.

Veiligheid

Naar aanleiding van verschillende incidenten in India – de groepsverkrachtingen van een Indiase studente en een Zwitserse toeriste en de intimidatie van een Engelse toeriste – heeft het Indiase ministerie van Toerisme onlangs verklaard dat het hierbij gaat om ‘dwalingen’: „India is een land van vredelievende mensen die zich aan de wet houden. Het merendeel van de 6,65 miljoen toeristen, van wie veertig procent vrouwen, die in 2012 India hebben bezocht, hebben geen melding gemaakt van problemen. Maar bezoekers uit het buitenland moeten, net als de lokale bevolking, wel voorzichtig zijn op afgelegen plekken.”

De auteur was in New Delhi op uitnodiging van India Tourism Amsterdam