DE en Ziggo zwaaien het Damrak alweer uit

Een beursexit van Douwe Egberts en Ziggo zou niet goed zijn voor de AEX. De beurs zelf verandert ook weer van eigenaar.

Het dertigste jubileumjaar van de AEX-index, begin deze maand nog feestelijk ingeluid, begint met een domper. De eredivisie van de Amsterdamse beurs lijkt alweer afscheid te moeten gaan nemen van Douwe Egberts. De investeringsmaatschappij van de Duitse familie Reimann aast op een overname en beursexit van ‘DE’, werd afgelopen week bekend.

De beursgang van Douwe Egberts – voluit ‘DE Master Blenders 1753’ – was juni vorig jaar nog goed nieuws voor de AEX. De oer-Nederlandse koffieproducent was sinds 1978 in handen geweest van het Amerikaanse Sara Lee en keerde terug naar eigen bodem. In september stootte Douwe Egberts door naar de AEX Index, de 25 hoofdfondsen van het Damrak die een graadmeter voor de handel vormen.

Naast Douwe Egberts lijkt ook Ziggo alweer van de Amsterdamse effectenbeurs te verdwijnen, werd deze week tegelijkertijd bekend. De kabelmaatschappij uit Utrecht en de koffieproducent vormden vorig jaar samen de twee grote nieuwkomers op de AEX – en dat in crisistijd. Bij Ziggo is het de Amerikaanse kabelreus Liberty Global die zijn belang heeft uitgebreid tot ruim 12 procent. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat de kabelaar geheel wordt overgenomen.

De Amsterdamse beurs, onderdeel van de Europees-Amerikaanse beursmaatschappij NYSE Euronext, heeft de laatste jaren al meer fondsen verloren aan buitenlandse partijen. De Zwolse buizenmaker Wavin werd vorig jaar overgenomen door zijn Mexicaanse concurrent Mexichem. Kabelbedrijf Draka uit Amsterdam kwam in 2011 in handen van het Italiaanse Prysmian. Andere voorbeelden zijn Stork, Hagemeyer, Wegener, Laurus, Corus, Grolsch en Fortis.

Voor de reputatie van de Amsterdamse beurs lijkt het verwachte vertrek van DE en Ziggo dus niet bevorderlijk. Beurzen willen graag springplanken zijn waar bedrijven kapitaal kunnen aantrekken om te groeien. Geen etalages voor internationale opkopers die onverwachts toeslaan en de regie over bedrijven overnemen. Eind vorig jaar was aan het Damrak nog een bijeenkomst rond de vraag hoe de beurs fondsen kan vasthouden.

Directeur Cees Vermaas van NYSE Euronext Amsterdam verdedigde gisteren de positie van zijn beurs op de internationale financiële markten. Er zullen altijd bedrijven zijn die „voor een kortere periode beursgenoteerd” zijn, zei hij in een interview in Het Financieele Dagblad. Een overname past soms bij de fase van een onderneming. Maar de meeste ondernemingen zijn al tientallen jaren en soms langer dan honderd jaar beursgenoteerd in Amsterdam, betoogde Maas. „Kijk naar Royal

Dutch Shell, Unilever en Philips. Dat zijn wereldspelers. ”

De beurs zelf lijkt overigens voor de derde keer in dit millennium van eigenaar te wisselen. De Amerikaanse grondstoffen- en energiebeurs IntercontinentalExchange (ICE) bracht eind vorig jaar een bod van 8,2 miljard dollar (6,4 miljard euro) uit op NYSE Euronext, het grootste beursbedrijf ter wereld en het moederbedrijf van de AEX.

De Amsterdamse beurs ging in 2000 al samen met die van Parijs en Brussel in Euronext. En in 2007 ging Euronext, inmiddels aangevuld met de beurs van Lissabon, samen met de New York Stock Exchange , ofwel de NYSE.

Het is de bedoeling dat de Europese beurzen worden losgeknipt van de Verenigde Staten en uiteindelijk zelfstandig verder gaan. ICE is voornamelijk geïnteresseerd in de Londense handel in derivaten (rentecontracten), niet zozeer in de traditionele handel in aandelen die gestaag aan populariteit inboet.

Een reden te meer voor de Amsterdamse beurs om prominente fondsen te behouden.