boeken

Nadine Gordimer: Een tijd als nooit tevoren. De Geus, 478 blz. € 22,95

NRC HandelsbladHet verhaal draait om een gemengd stel, levend onder president Mbeki: post-apartheid, maar dus ook post-Mandela. Het eindigt in 2009 wanneer Jacob Zuma president is. Ze geeft een boeiende geschiedenis van Zuid-Afrika sinds Mbeki, waarbij ze bijna als een antropoloog haar land heeft bekeken. Hoewel ze dus ook deze keer in haar roman dicht op de actualiteit zit, overtuigt Een tijd als nooit tevoren. De onderwerpen zijn minder abstract. Wat vooral bijblijft is dat Gordimer toont hoe het is om te leven in een wereld van teleurstelling.****

de VolkskrantDe gesprekken, de overpeinzingen en de gebeurtenissen zijn levendig en ontroerend, zoals de pijnlijke verwijdering tussen Jabulile en haar geliefde vader, die pal achter zijn Zuluheld Zuma blijft staan. Het boek is geschreven in een ongeduldige stroom zinnen, ongepolijst – soms ronduit lelijk. Gordimer sleurt de lezer ruw mee. Ze schreef een indringend en wijs boek.