Bloemstuk voor de paus krijgt net wat meer halleluja

Als paus Franciscus zijn ‘urbi et orbi’ uitspreekt zal het Sint Pietersplein weer bezaaid zijn met Nederlandse bloemen. Zal ook de nieuwe paus daarvoor bedanken?

White rose
White rose Jupiterimages

Een witte roos straalt soberheid uit, vindt bloemschikker Aad van Uffelen. Bescheidenheid. Met een vlijmscherp mesje snijdt hij de steel van een volle witte roos schuin af en prikt hem in een blok groen steekschuim. „Dat past wel bij deze nieuwe paus.”

De roos is het begin van een bloemstuk voor paus Franciscus, die eerder deze maand verkozen werd. De keuze voor de witte Avalancheroos als ‘hoofdbloem’ tijdens de Paasversiering in Rome is een toevalstreffer, vertelt de 66-jarige Van Uffelen. Toen maanden geleden voor de roos gekozen werd wist nog bijna niemand dat de vorige paus, de Duitse Benedictus, nu met pensioen zou zijn.

Op de grond, midden in de ondoordringbare pauselijke tuinen in het Vaticaan, staan emmers vol met dezelfde witte rozen – ruim 3.000. Klaar om samen met lelies of orchideeën in een bloemstuk te verdwijnen dat met Pasen op het Sint Pietersplein eindigt. Of – in het geval van het bloemstuk van Van Uffelen – in de vertrekken van de Paus.

De witte Avalancherozen en de andere bloemen zijn dinsdag met de vrachtwagen uit Leiden richting Rome vertrokken. Samen met zo’n 25 andere Nederlanders uit het bloemenvak is Van Uffelen ze donderdagochtend achterna gevlogen om het Sint Pietersplein „in de bloemen zetten”.

Het is de 28e keer dat Nederlandse bloemisten die moeite nemen. Als de nieuwe paus Franciscus zijn ‘urbi et orbi’ uitspreekt, ligt het plein bezaaid met meer dan 40.000 bloemen uit Nederland. Het beroemde dankwoord van de paus – „bedankt voor de bloemen” – gaat elk jaar de hele wereld over.

Betere reclame kan de bloemenbranche, traditioneel verdeeld in snijbloemen en bolbloemen, zich niet indenken. Vandaar dat de twee brancheverenigingen, Bloemenbureau Holland en Ibulb, elk jaar weer bloemen naar Rome sturen. Wat de kosten zijn, wil de organisatie niet zeggen, maar ze staan “niet in verhouding” tot de impact, zegt directeur Ivo Brautigam van Boemenbureau Holland.

Dit jaar is het spannend. Gaat de nieuwe paus de Hollanders óók bedanken, vragen de bloemisten zich af. Dat is elk jaar gebeurd sinds paus Johannes Paulus dat voor het eerst deed, in 1989. „Er staat geen made in Holland op die bloemen”, zegt bloemschikker Van Uffelen – wel zo handig dus dat de paus de wereld op de herkomst wijst.

Dat eerste bedankje van Johannes Paulus kwam niet vanzelf, vertelt de 74-jarige Wim van Meeuwen, die de operatie al jaren coördineert. Hij werkte destijds in Italië voor Bloemenbureau Holland en had contact met een pater die direct met de paus kon bellen – iets zeldzaams. „Die heeft toen aan de paus voorgesteld dat hij iets over de bloemen zou zeggen.”

Een pater met directe toegang tot de paus kent Van Meeuwen nu niet meer. Wel één die een briefje „naar boven kan werken”, vertrouwt hij toe. Of het helpt durft Van Meeuwen niet te voorspellen. „Uiteindelijk doet de paus wat hij zelf wil.”

In de schaduw van pauselijke pijnbomen speculeren bloemschikkers of paus Franciscus met de ‘traditie’ zal breken – ze hebben pauze. Er is koffie uit witte plastic bekertjes. Het koffiezetapparaat hebben ze zelf meegenomen uit Nederland, net als de koffie en stroopwafels.

De bloemisten komen er niet uit. „Deze paus doet alles anders, dus misschien zegt hij het wel niet”, oppert iemand, doelend op de weigering om naar het pauselijk paleis te verhuizen. Een ander is hoopvol – de paus heeft zich immers vernoemd naar de heilige Franciscus van Assisi. „Die schreef een lofzang op de natuur.”

Behalve voor de paus maakt Van Uffelen – bril met zwart montuur, blauwe trui – ook een persoonlijk bloemstuk voor twee bisschoppen, die nauw bij de bloemenoperatie betrokken zijn. Terwijl hij bezig is, weet hij nog niet welk bloemstuk voor wie wordt. Het verrassendste bloemstuk is voor de paus. „Zodat hij ineens kan denken: ‘Hé, er zitten ook orchideeën in!’”

Een goed bloemstuk ziet er mooi uit van alle kanten. Maar, zegt Van Uffelen, „uiteindelijk is er toch altijd een voorkant”. De tuinmannen van het Vaticaan leveren het bloemstuk af. Of die weten wat de voorkant is, betwijfelt Van Uffelen. Daarom hangt het handgeschreven kaartje altijd aan de voorkant. „Buona Puasca”, staat er op.Zalig Pasen. Van de „fioristi olandese”.

Nederland mag het Sint Pietersplein in ieder geval tot 2015 vullen met bloemen.Dat is afgesproken met het Vaticaan. Daarna is het afwachten. „De Italianen willen het zelf natuurlijk ook graag doen”, zegt coördinator Van Meeuwen.

Na een paar uur snijden, steken en schikken staan er drie afgemaakte bloemstukken van ongeveer een meter hoog op de grond. Alle drie van dezelfde bloemen. Veel witte rozen. Verder lelies, orchideeën en bloesemtakken.

Ze lijken vrijwel identiek. Maar Van Uffelen kiest het voorste bloemstuk, met breed uitstekende bloesemtakken, voor de paus. „Die heb ik net wat meer halleluja gegeven.”