Iets meer halleluja in bloemstuk paus. Gaat hij ons er morgen voor bedanken?

Het met Nederlandse bloemen versierde Sint-Pietersplein vorig jaar vlak voor Pasen.
Het met Nederlandse bloemen versierde Sint-Pietersplein vorig jaar vlak voor Pasen. Foto ANP / Maurizio Brambatti

Ook dit jaar brachten Nederlandse bloemisten 40.000 bloemen naar Vaticaanstad voor Pasen. Morgen spreekt paus Franciscus voor het eerst de pauselijke zegen uit met Pasen. Grote vraag is: gaat hij Nederland bedanken voor ‘die bloemen’ zoals de traditie wil?

Onze verslaggeefster Teri van der Heijden was deze week in Rome om de voorbereidingen van de Nederlandse bloemisten op Pasen te volgen. De witte Avalancherozen en de andere bloemen die morgen op het Sint-Pietersplein te zien zijn, vertrokken dinsdag met de vrachtwagen uit Leiden richting Rome. 26 Nederlanders uit het bloemenvak vlogen donderdagochtend naar Rome om het Sint Pietersplein “in de bloemen te zetten”.

Aan het preparen van de bloemstukken gaan maanden van voorbereiding vooraf:

Januari – maart: groei van een nieuwe ‘generatie’ witte Avalancherozen. De temperatuur is afgesteld tussen de 17 en 18 graden. In een warmere kas groeien rozen sneller, maar blijven ze minder lang goed.
Vrijdag 22 maart: de rozen worden gesneden.
Zaterdag 23 en zondag 24 maart: in emmers water met voeding zuigen de rozen zoveel mogelijk water op om het transport te doorstaan.
Dinsdag 26 – donderdag 28 maart: een vrachtwagen brengt de rozen naar Rome. In de laadruimte is het 2 graden.
Vrijdag 29 maart: in Vaticaanstad verwerken Nederlandse bloemschikkers de rozen in bloemstukken.
Zaterdag 30 maart: een bloemstuk van witte rozen wordt afgeleverd bij de paus.
Zondag 31 maart: bloemstukken met witte rozen liggen rond het altaar en op het balkon van de Sint Pieterskerk.

Het is dit jaar de 28e keer dat de Nederlandse bloemisten naar Rome afreizen. Als de nieuwe paus Franciscus zijn ‘urbi et orbi’ uitspreekt, ligt het plein bezaaid met meer dan 40.000 bloemen uit Nederland. Het beroemde dankwoord van de paus – “bedankt voor de bloemen” – gaat elk jaar de hele wereld over. Maar omdat er een nieuwe paus is, vragen de bloemisten zich af: gaat Franciscus dat morgen wel zeggen?

Bloemist Charles van der Voort vorig jaar tijdens het versieren van het Sint-Pietersplein.

Bloemist Charles van der Voort vorig jaar tijdens het versieren van het Sint-Pietersplein.ANP / Maurizio BrambattiANP / Maurizio Brambatti

Bloemisten twijfelen nog of paus ‘het’ gaat zeggen

Onze redacteur Lex Boon belde eerder deze maand al met de Leidse bloemist Charles van der Voort, sinds 1986 betrokken bij het bloemwerk op het Sint-Pietersplein. Hij denkt dat de nieuwe paus Nederland gewoon zal bedanken:

“Niets is zeker in het leven, maar we gaan er wel gewoon van uit dat de nieuwe paus de traditie in stand houdt. Ik ben vooral benieuwd hoe hij het gaat zeggen. Ik zag hem gisteren op televisie en het lijkt me een vrolijk mens, dus dat zal wel goed komen.”

Deze week kwamen de bloemisten er in Rome onderling niet uit toen de vraag ter sprake kwam wat de paus morgen zal doen, schrijft Teri van der Hejden vandaag in NRC Handelsblad:

In de schaduw van pauselijke pijnbomen speculeren bloemschikkers of paus Franciscus met de ‘traditie’ zal breken – ze hebben pauze. Er is koffie uit witte plastic bekertjes. Het koffiezetapparaat hebben ze zelf meegenomen uit Nederland, net als de koffie en stroopwafels. De bloemisten komen er niet uit. “Deze paus doet alles anders, dus misschien zegt hij het wel niet”, oppert iemand, doelend op de weigering om naar het pauselijk paleis te verhuizen. Een ander is hoopvol – de paus heeft zich immers vernoemd naar de heilige Franciscus van Assisi. “Die schreef een lofzang op de natuur.”

Of Franciscus morgen nu ‘bedankt voor de bloemen’ zal zeggen of niet, aan de Nederlandse bloemisten heeft het niet gelegen. Bloemschikker Aad van Uffelen heeft het bloemstuk gemaakt dat morgen niet op het plein, maar in de vertrekken van de Paus zal liggen. “Die heb ik net wat meer halleluja gegeven”.

Lees vandaag in NRC Weekend meer over de voorbereiding van de Nederlandse bloemisten op Pasen (ook via onze digitale editie).