Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert bij John Buijsman en Janny Vos in Delfshaven in Rotterdam.

john buijsman
john buijsman

Huis John Buijsman (60, acteur) en zijn vrouw Janny Vos (58, theaterproducent) woonden in de Hoeksche Waard, maar toen hun zoon geboren werd, wilden ze terug naar Rotterdam om van hem een stadsjongen te maken. Ze kwamen terecht in dit huis uit 1924 in Delfshaven, met twee etages en een kelder. Ze willen hier nooit meer weg. „Of het moet een loods zijn midden in de haven, met uitzicht en elk uur een ander bootje om naar te kijken.”

Interieur John Buijsman woont waar hij werkt en werkt waar hij woont. Zijn voorstellingen worden bijna letterlijk tussen de schuifdeuren gemaakt. Veel decorstukken belanden in huis, of hij neemt spullen van thuis mee naar het toneel. „Dan voel je je meteen op je gemak.” Zijn voorkeur ligt duidelijk bij de jaren zestig en bij alles van Charles en Ray Eames. „De grootste kunstenaars uit de vorige eeuw wat mij betreft, en Picasso, maar die kan ik niet betalen. De Eames Lounge Chair hadden we al ver voordat ’ie de hoofdprijs kostte. Wist je dat die voor Billy Wilder is ontworpen? Die zei: maak een stoel waarop ik gewoon lekker kan zitten.” Verder haalt Buijsman – hij is de jager/verzamelaar van het stel – veel Afrikaanse spullen in huis, uit winkels en van rommelmarkten. „Ik ben dol op markten, alle markten.” Authentiek of niet, dat maakt hem niet uit. „Afrikanen zijn heel goed in oud maken. Ze zetten zo’n beeld in een berg rode mieren en klaar.”

Van Ikea „De boekenkasten boven. Ik vind Ikea helemaal niet verkeerd.”

Bij brand meenemen „De gitaar van ome Bill, een Gibson uit 1952. Hij speelde in de Kilima Hawaiians, die denk ik meer platen hebben verkocht dan Shocking Blue. Ik was liever muzikant geworden, veel acteurs hebben dat. Richard Gere heeft wel honderd gitaren. Ik heb er vijf.”