Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Duurzaamheid

‘Bedorven Nederlandse melkpoeder verkocht in China’

Archieffoto uit 2008, toen in China zes baby's omkwamen na het drinken van met melamine aangelengde melk.
Archieffoto uit 2008, toen in China zes baby's omkwamen na het drinken van met melamine aangelengde melk. EPA / Zhou Chao

In China is de afgelopen maanden bedorven Nederlandse melkpoeder verkocht. De Chinese autoriteiten openden in november een onderzoek naar een importeur in Suzhou, maar donderdag bleek het bedrijf de melkpoeder die over de datum was nog altijd te verspreiden.

De melkpoeder lag onder meer nog in de schappen bij een groot warenhuis in Beijing, zo meldde de Chinese staatszender CCTV gisteravond. Het gaat om een partij van de Nederlandse Hero Group die door de autoriteiten is teruggeroepen. Nadat de importeur werd betrapt, bleef die het poeder aan supermarkten in het hele land verkopen. Ook werd het via grote webshops verkocht.

De bedorven melk had het opschrift “zuiver uit Nederland geïmporteerd”. De verkoop is de laatste twee maanden gestaag toegenomen.

Update 15.20u: Hero heeft een aantal dagen geleden al bestreden dat de berichtgeving van de Chinese staatstelevisie juist is.

Run op Nederlandse melkpoeder na schandaal in 2008

Nederlandse melkpoeder is in China erg gewild. Veel Chinezen vertrouwen de melk uit hun eigen land niet meer sinds in 2008 zes baby’s omkwamen door het drinken van melk die met de chemische stof melamine was aangelengd. Honderdduizenden kinderen werden ziek. Een boer en een melkverkoper werden destijds ter dood veroordeeld.

Melamine wordt toegevoegd aan met water verdunde melk om het rijk aan proteïne te doen lijken en het zo door de kwaliteitstesten te loodsen. Bij het testen wordt namelijk gekeken naar het gehalte stikstof, dat zowel in melamine als in proteïne zit. Melamine brengt onder meer schade toe aan de nieren.