Aanvragen toeslag kinderopvang mag alsnog van Asscher

Ouders die over 2012 en 2013 kinderopvangtoeslag zijn misgelopen omdat ze die niet tijdig hadden aangevraagd, kunnen de toeslag alsnog krijgen. Dat heeft minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) vrijdag bekend gemaakt.

„Asscher heeft dit dossier opnieuw bestudeerd en vindt het na wikken en wegen redelijk om ouders die kinderopvangtoeslag zijn misgelopen tegemoet te komen”, laat zijn woordvoerder weten. „Zij waren in sommige gevallen niet op de hoogte van de nieuwe maatregel, om de periode voor teruggave te verkorten.”

Tot 2012 was het mogelijk kinderopvangtoeslag naar keuze per maand, of met terugwerkende kracht over de voorgaande jaren op te vragen. Dat laatste deden veel ouders, bijvoorbeeld omdat ze een flexibel inkomen hebben, of omdat ze de aanvraag altijd tegelijk met de belastingaangifte doen. Om hoeveel ouders het gaat, weet het ministerie niet.

Sinds vorig jaar kon de toeslag alleen nog maar per maand worden aangevraagd. Het beperken van de aanvraag voor kinderopvangtoeslag met terugwerkende kracht was volgens Asscher nodig omdat veel ouders grote bedragen ineens terugvroegen over een lange periode en er te gemakkelijk mee gefraudeerd kon worden.

Hoewel het ministerie van Sociale Zaken zegt ouders daar vanaf november 2011 over te hebben geïnformeerd, hebben veel ouders geen rechtstreeks bericht ontvangen. Dat geldt in ieder geval voor ouders die de toeslag jaarlijks aanvroegen – de groep die het meest risico liep door de wijziging. Ouders die de toeslag toch al maandelijks kregen ontvingen wel een brief. Ook heeft de Belastingdienst de wijziging niet vermeld in andere brieven die ouders in in deze periode kregen over kinderopvangtoeslag.

SP-Kamerlid Manja Smits zegt heel blij te zijn. „Dit is goed nieuws voor al die ouders die vaak duizenden euro’s zijn misgelopen.” Smits had veel brieven gekregen van gedupeerde ouders, en heeft de minister verschillende malen gevraagd om een soort ‘generaal pardon’ voor deze groep.

Dat komt er nu. De minister wil het voor de jaren 2012 en 2013 mogelijk maken de toeslag met terugwerkende kracht te vragen. Pas per 1 januari 2014 wordt die mogelijkheid definitief geschrapt. Wel krijgen ouders dan meer tijd voor de aanvraag. Zij kunnen dan kinderopvangtoeslag aanvragen vanaf de maand waarin ze de aanvraag doen en de drie maanden daarvoor. De kosten voor het uitstel van de maatregelen schat de minister op ongeveer 30 miljoen euro.