Aanmodderen met 126 databases kunstroof

De genante vermissing van een aantal Portugese kroonjuwelen uit het Museon, de inbraken in de Kunsthal en het Catharijneconvent en nu weer diefstal van historische zilveren voorwerpen in Zutphen en schilderijen uit Museum Bommel van Dam – veelal bruiklenen, die in goed vertrouwen werden afgegeven – zijn pijnlijke actualiteiten (NRC Handelsblad, 22 maart).

Het Stedelijk Museum in Zutphen heeft ‘premiejager’ Art Loss Register op de diefstal van de zilverstukken gezet.

U en ik en de antiquair kunnen zich echter niet zomaar op de website van Art Loss Register vergewissen van de identiteit van het mogelijk verdachte historisch voorwerp. Toch verlangt de Europese Commissie van de eigenaar van omstreden voorwerpen, dat hij kan aantonen dat een object niet gestolen is. De eigenaar zou daarvoor inmiddels zo’n 126 verschillende databases moeten consulteren, wat natuurlijk in de praktijk niet doenlijk is. De in februari van dit jaar aangegane samenwerking tussen de Fundación Instituto Latinoamericano de Museos (ILAM) en de Nederlandse Stichting CulturalHeritage.cc kan hier voor een doorbraak gaan zorgen. Bij ILAM zijn 600 musea in 20 landen aangesloten en worden contacten onderhouden met meer dan 7.000 erfgoedinstellingen, die het probleem van illicit traffic continentaal en regionaal willen aanpakken. Er zal gebruik gemaakt worden van één algemeen toegankelijke centrale database, die ILAM RED wordt genoemd.

Onze regio moet een einde maken aan het aanmodderen met 126 verschillende databases en ook één – voor iedereen vrij toegankelijke – centrale database inrichten voor het vaststellen van de identiteit van geroofde cultuurgoederen.

Cees List

Oud-zakelijk leider Haags Gemeentemuseum