Vredesmacht Congo mag aanvallen

De VN-Veiligheidsraad heeft gisteren groen licht gegeven voor de inzet van een nieuwe „interventiebrigade” in Congo. De troepenmacht heeft een uniek mandaat om offensieve operaties uit te voeren tegen rebellengroepen, alleen of samen met het Congolese leger.

Niet eerder heeft een VN-vredesmacht een mandaat gekregen om aan te vallen. De resolutie geeft de brigade toestemming om te opereren „op een robuuste, zeer mobiele en veelzijdige wijze”. Zo moet worden voorkomen dat gewapende groepen een bedreiging vormen voor de regering en voor burgers.

De brigade zal uit ongeveer 2.500 militairen bestaan, die naar verwachting in juli zullen worden ingezet. Tanzania, Mozambique en Zuid-Afrika zullen het grootste deel van de troepen leveren. De brigade zal een jaar actief zijn en de resolutie stelt duidelijk dat het om een „uitzonderlijk” geval gaat dat „geen precedent schept” voor andere vredesmissies.

De huidige 17.700 man sterke VN-vredesmacht is ineffectief bij het beschermen van burgers. Ze is al ruim een decennium actief in Congo en was op een bepaald moment de grootste vredesmacht ter wereld. Toch hebben de blauwhelmen niet kunnen voorkomen dat rebellen en milities burgers aanvallen. De VN zeggen dat de vredessoldaten van MONUSCO een te groot en moeilijk terrein moeten bestrijken.

De resolutie is ingediend door Frankrijk, de VS en Togo. Ook Rwanda en Oeganda, die ervan beschuldigd worden rebellen in Oost-Congo te steunen, hebben voor de resolutie gestemd. De Franse VN-ambassadeur Gérard Araud zei dat het unieke mandaat de onderhandelingen heeft bemoeilijkt. Sommige landen vreesden dat dit de neutraliteit van de VN zal aantasten. Maar „ik denk dat het besluit een stap naar het afdwingen van vrede is”, zei Araud.

Oost-Congo verkeert sinds de genocide in Rwanda in 1994 in een bijna permanente staat van oorlog. De muiterij van een groep Congolese militairen in april vorig jaar luidde een nieuwe gevechtsronde in, waarbij honderdduizenden burgers ontheemd zijn geraakt. (AP, AFP, BBC)