Uitgelicht

Film

Hellboy II: The Golden Army (Guillermo del Toro, 2008, VS/D). Vervolgfilm met dezelfde leuke held, goed uitgewerkte bijfiguren, droge humor en onvervalst plezier in zijn fantasywereld vol trollen en demonen. Hellboy (Ron Perlman) wordt weer bijgestaan door vriendin Liz (Selma Blair). RTL5, 20.30-22.45u.

Ying xiong / Hero (Yimou Zhang, 2002, CHN/HK). Oogstrelend martial arts-epos. Film speelt zich eeuwen voor Christus af, toen China nog bestond uit elkaar bevechtende koninkrijken, en vertelt over Naamloos (Jet Li) die, in een poging de oorlogszuchtige leider Koning Qin om te brengen, hem drie verhalen opdist. Elk verhaal brengt Naamloos dichter bij de koning en biedt een grotere kans hem uit de weg te ruimen. Canvas, 22.05-23.40u.

Des hommes et des dieux (Xavier Beauvois, 2010, F). Waargebeurde geschiedenis over acht broeders (Franse topacteurs, onder wie Michael Lonsdale en Lambert Wilson) die lid zijn van de orde van Cisterciënzers en leven in het Atlasgebergte in Algerije. Regeringstroepen en rebellen staan elkaar midden jaren 90 naar het leven en de monniken worden ingesloten. Ze moeten vertrekken, maar hun dilemma is de gelofte die ze hebben afgelegd toen ze het klooster betrokken. Bovendien willen ze de bevolking niet in de steek laten. Ned.2, 23.00-00.55u.

Informatief

Schlösserwelten Europas: Estremadura. Laatste deel van serie over fraaie kastelen. Vanavond drie Portugese bouwsels: het paleis van de markies van Fronteira, het paleis van Sintra en het paleis van Queluz. Het zijn voorbeelden van de sterk door de moren beïnvloede Portugese rococo. Het paleis (uit 1671) van de markies is een van de weinige gebouwen die gespaard werden in de grote aardbeving van 1755. De nazaten van de bouwheer wonen er nog altijd. Arte, 19.30-20.15u.

Amusement

Mattheüs Masterclass. In de afgelopen drie uitzendingen hebben Hadewych Minis, Jamai Loman, Syb van der Ploeg, Sabine Uitslag, Porgy Franssen en Wolter Kroes, geen van allen klassiek geschoold, zich onder leiding van Maarten Koningsberger voorbereid op het zingen van een aria uit Bachs oratorium. In deze slotaflevering een registratie van de uitvoering in de Sijpekerk in Nieuw-Loosdrecht. Ned.2, 21.20-22.00u.

Radio

Brands met boeken. Wim Brands in gesprek met Leon Heuts en Herman de Regt, auteurs van De filosofie twittercanon. In hun boek wordt de kern van het denken van de grootste filosofen samengevat in een tweet van 140 tekens. Sommigen zien het als een verkwanseling van de filosofie; anderen noemen het een vorm van haiku. Het is hoe dan ook de snelste inleiding tot de filosofie ooit geschreven en is genomineerd voor de Socrateswisselbeker 2013. Radio 1, 19.02-20,00u.