Triodos Bank toch niet helemaal groen

Triodos Bank krijgt zoveel spaargeld binnen dat de bank noodgedwongen een deel van dat geld niet duurzaam investeert. Triodos stalt dat geld bij andere banken en steekt het in Nederlandse en Belgische staatsobligaties. Bij elkaar ging het vorig jaar om ongeveer 500 miljoen euro, 10 procent van al het geld dat bij Triodos binnenkwam. Dit blijkt uit onderzoek van deze krant op grond van het jaarverslag.

Triodos wil uitsluitend geld uitlenen aan bedrijven die als hoofddoelstelling hebben om de wereld groener of socialer te maken. Dat lukte de afgelopen jaren niet. De bank heeft onvoldoende capaciteit om het spaargeld uit te zetten in duurzame kredieten, zegt een woordvoerder.

Vorig jaar steeg het vermogen van spaarders bij Triodos met een kwart. Volgens directievoorzitter Peter Blom heeft de crisis het vertrouwen van spaarders in traditionele banken geschaad. „Er stappen per maand duizenden klanten naar ons over.”

Uit het jaarverslag van 2012 blijkt dat Triodos 1,5 miljard euro heeft ondergebracht bij banken, de Europese Centrale Bank en bij overheden. Voor een deel gedwongen: de toezichthouder eist dat banken buffers aanhouden bij andere financiële instellingen voor het geval spaarders plotseling massaal hun geld opnemen. Blom zegt dat zijn bank verplicht 15 tot 20 procent van het balanstotaal op die manier moet aanhouden. Triodos heeft echter 27,6 procent van al haar geld in deze instellingen belegd.

Vorige maand bleek dat zeven Nederlandse banken, waaronder Rabobank en ABN Amro, investeren in kernwapenproducenten. „We zitten klem”, zegt Blom. Andere duurzame banken zijn geen optie want die zitten met hetzelfde probleem. „We zijn tot de ECB, Rabobank, ABN Amro en ING veroordeeld.”

Triodos Bank: pagina 28 en 29