Nog steeds geen lente: uitzonderlijk lage temperaturen in Paasweekend

Foto ANP / Lex van Lieshout

Volgens Weeronline.nl wordt zondag mogelijk de koudste Eerste Paasdag sinds 1964. Of dat zo zal zijn, valt nog te bezien. Pasen valt behoorlijk vroeg dit jaar, dus dat die kouder is dan andere Paasdagen zegt misschien nog niet zo veel. Maar dat het bovengemiddeld koud wordt, staat wel vast.

Het KNMI voorspelt voor vandaag nog lichte sneeuw in met name de noordelijke helft en in het oosten van het land. De oostelijke wind is wel wat gaan zakken, maar de temperatuur wordt niet veel hoger dan vier graden.

En dat wordt er op zaterdag niet beter op. Veel bewolking, een enkele winterse bui, en temperaturen niet hoger dan vijf graden. Voor zondag en maandag geldt hetzelfde. Even ter vergelijking: afgelopen kerst was het maximaal 10,5 en 9,6 graden in De Bilt - vijf graden warmer.

Normaal gesproken, kijkend naar de langjarige gemiddelden van het KNMI tussen 1981 en 2010, ligt de temperatuur rond deze tijd van het jaar op een gemiddelde maximumtemperatuur van 10,6 graden en een gemiddeld minimum van 3,4 graden. Momenteel lijken we met onze maximumtemperaturen al nauwelijks boven het gemiddelde minimum te komen.

En daar houdt het niet op: het KNMI laat weten dat komende week de temperaturen weliswaar iets oplopen, maar het blijft te koud voor de tijd van het jaar. De neerslagkans neemt de komende week ook weer toe.