SuperSteve en schrijversgeselingen

Nadat er honderdduizenden gratis groene en rode exemplaren van De donkere kamer van Damokles zijn uitgedeeld bij Nederland Leest is er nu een zwarte uitgave, de door Christoph Noordzij vormgegeven vijftigste druk, met typografische vondsten, zoals het afwisselend verschijnen van de namen van de spiegelende hoofdpersonen (Van Oorschot, 402 blz. € 59,–)
Nadat er honderdduizenden gratis groene en rode exemplaren van De donkere kamer van Damokles zijn uitgedeeld bij Nederland Leest is er nu een zwarte uitgave, de door Christoph Noordzij vormgegeven vijftigste druk, met typografische vondsten, zoals het afwisselend verschijnen van de namen van de spiegelende hoofdpersonen (Van Oorschot, 402 blz. € 59,–)

Superheld Jobs

Steve Jobs is al een superheld voor veel mensen, maar in Japan hebben ze dat ook omgezet in een stripverhaal. Op basis van de bestsellende biografie van Walter Isaacson is een stripverhaal gemaakt dat in delen zal verschijnen in het Japanse vrouwenstriptijdschrift Kiss.

Het begin is vrij conventioneel. Biograaf en subject ontmoeten elkaar en bespreken uitgebreid de plannen voor de biografie. Maar al spoedig eigent de Japanse tekenaar (Mari Yamazaki’s) zich het verhaal toe als materiaal voor een klassiek Manga-sprookje; Jobs krijgt dan ook de grote ogen die bij de Japanse striptraditie horen. Volgens de in Japan werkende striprecensent Sam Byford, wordt Jobs ‘een karakter waarop tienerlezers makkelijk verliefd kunnen worden,’ aldus The Guardian.

Schrijf zelf een slechte recensie

Misschien zijn alleen slechte recensies die door de auteur zelf zijn geschreven niet pijnlijk – dat moet de gedachte geweest zijn achter een idee van Dublin Review, dat verschillende schrijvers vroeg het eigen werk slecht te bespreken, onder de kop ‘Wat is er mis met mij?’ (What’s Wrong with Me?)

Het zijn geen verkapte juichrecensies geworden, de meeste schrijvers lijken eerlijk op zoek te gaan naar zwakke plekken in het eigen werk. Anne Enright neemt zichzelf kwalijk dat ze zoveel komma’s gebruikt, Richard Ford vindt dat hij ‘niet goed is in het beschrijven van het uiterlijk’ van zijn personages en Joseph O’Neill beschuldigt zichzelf ervan dat hij slechts fictie schrijft om te vluchten voor de taken in zijn dagelijks leven.

Geoff Dyer lijkt de opdracht nog het best te liggen, ook al omdat hij zich in zijn eigen werk graag van zijn slechte kanten laat zien. Hier geeft hij toe dat hij ‘geen plots of personages’ kan verzinnen en dat hij altijd ‘worstelt met feiten en data’. Maar, zo voegt hij toe, dat geeft hem wel de ruimte om zich te ‘concentreren op die een of twee kleine gebieden die helemaal van mezelf zijn.’

Frankrijk redt bibliodiversiteit

Frankrijk maakt negen miljoen euro vrij om de ‘bibliodiversiteit’ te behouden, heeft de Franse minister van Cultuur Aurélie Filippetti bekendgemaakt. Het is nog niet duidelijk waar het geld vandaan moet komen, schrijft Boekblad. Een groot deel van het bedrag zal naar de boekhandels gaan om ze kredietwaardig te houden.

Om de boekhandels in Nederland kredietwaardig te houden moet de Boekenweek vooral verhipt worden. Dat is een advies dat de digitale boekhandels Bol.com en Eci.nl aan de CPNB gaven. Beide digitale boekhandels hebben goede winst gemaakt tijdens de Boekenweek: de omzet was plus 20 procent voor fysieke boeken en plus 60 procent voor e-boeken bij een vergelijking op dagbasis, vertelt Petra Lubbers aan Boekblad.

Het beste verkochte boek bij Bol.com en Eci.nl was net als in de gewone boekhandel Stoner van Williams.

Meer boekennieuws, -faits divers en recensies op nrc.nl/boeken