Seedorf tart arbiter: 12 duels straf?

Hij is al meer dan twintig jaar een voorbeeldige voetbalprof, binnen en buiten het veld. Maar in zijn sportieve nadagen hangt Clarence Seedorf – dit Paasweekend wordt hij 37 – een schorsing van twaalf wedstrijden boven het hoofd.

De routinier van de Braziliaanse club Botafogo kreeg afgelopen weekend een rode kaart, in de competitiewedstrijd tegen Madureira. Seedorf is door de Braziliaanse bond aangeklaagd voor „onethisch gedrag en een gebrek aan respect voor de scheidsrechter”.

Hoe erg was zijn wangedrag? Gaf hij een tegenstander een doodschop? Schold hij de arbiter verrot? Nee, Seedorf kreeg in blessuretijd tot twee keer toe een gele kaart op het moment dat hij werd gewisseld. Scheidsrechter Philip Georg Bennett wilde dat de Surinaamse Nederlander het veld bij de dichtstbijzijnde zijlijn zou verlaten, maar Seedorf beende vrolijk richting de dug-out. De arbiter besliste het meningsverschil in zijn voordeel door binnen enkele seconden twee keer geel te trekken.

De scheidsrechter schreef in zijn wedstrijdrapport dat Seedorf zijn beslissing „een grap” noemde en dat hij zei het veld te verlaten „op de plaats die hij zelf wil”. De oud-speler van Ajax, Real Madrid, Sampdoria, AC Milan en Internazionale had eerder nog een positieve hoofdrol gespeeld, door het winnende doelpunt te maken voor Botafogo.