Samsom: weg met fiscale sluiproute

De PvdA wil af van brievenbusfirma’s om de belasting te ontwijken. Coalitiepartner VVD ziet geen schending van Europese regels.

PvdA-leider Diederik Samsom wil een einde maken aan de belastingontwijking door internationale bedrijven in Nederland. Hij wil „stap voor stap deze misstand” aanpakken.

Dat zegt Samsom vanavond in het televisieprogramma College Tour. Hij noemt het „een slecht idee dat Nederland een belastingparadijs is”.

In de Tweede Kamer staan de Nederlandse ontsnappingsroutes voor multinationals al langer ter discussie. Grote bedrijven kunnen door fiscale constructies via Nederland belastingheffing in eigen land ontwijken. Om die reden wordt veel geld door Nederland gesluisd, waar zakelijke dienstverleners van profiteren.

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) wil de zogeheten brievenbusfirma’s wel aanpakken, maar alleen als dat internationaal gebeurt. Een Nederlandse soloactie zou volgens hem ertoe leiden dat multinationals hun fiscale activiteiten naar andere landen verhuizen. Een meerderheid in de Kamer steunt hem daarin.

Volgens PvdA-Kamerlid Ed Groot bezorgen brievenbusfirma’s zijn partij al langer kiespijn. „We wachten eerst het onderzoek van Holland Financial Centre af dat nu naar deze belastingontwijking wordt uitgevoerd. Dan kijken we welke stappen we moeten nemen.”

Kamerlid Helma Neppérus (VVD) zegt „verrast” te zijn door de uitspraken van Samsom. „We volgen keurig alle Europese regels. Ik vind een goed vestigingsklimaat in Nederland van groot belang.”

Opmerkelijk is dat Samsom stelt dat Nederland belastingparadijs is. Eerder dit jaar steunde de PvdA een motie van PVV’er Roland van Vliet waarin juist expliciet werd aangegeven dat Nederland geen belastingparadijs is. „Bij zo’n officiële motie kijk je naar de juridische betekenis van het woord belastingparadijs, bijvoorbeeld dat er in zo’n land geen belasting op de winst wordt geheven. Dat gebeurt in Nederland wel. Wij zijn meer een verdragsparadijs”, aldus Groot.

Samsom stelt in de discussie met studenten bij College Tour dat het Koninklijk Huis wat hem betreft meer belasting moet betalen. Principieel is hij erop tegen dat uitkeringen aan het koningshuis belastingvrij zijn. Dat moet „op termijn worden afgeschaft”.