Rijks al 40.000 kaartjes

Meer dan 40.000 mensen hebben reeds een entreekaartje gekocht voor het Rijksmuseum dat op 13 april de deuren opent, na een verbouwing van bijna tien jaar. De online voorverkoop begon twee weken geleden. Tweederde van de kopers is buitenlander.

Het Rijksmuseum streeft naar een publiek dat voor de helft uit Nederlanders bestaat. Sinds het begin van de jaren zeventig bezoeken aanzienlijk meer mensen uit het buitenland het museum dan Nederlanders.

Het Rijksmuseum is inmiddels begonnen met een campagne op de Nederlandse tv. Daarin worden bekende Nederlanders ingezet. De directeur van het museum, Wim Pijbes, zei tegen de Amerikaanse krant The New York Times dat hij twee miljoen bezoekers verwacht, het dubbele van nu. Zoveel bezoekers heeft het Rijks nog nooit getrokken in één jaar. Straks kunnen 4.000 bezoekers tegelijk in het museum. (NRC)