President Cyprus: wij hebben niet de intentie om de euro te verlaten

Met het Europese reddingsplan is een bankroet van Cyprus afgewend en daarom heeft het eiland niet de intentie om de eurozone te verlaten. “We zullen op geen enkele manier experimenteren met de toekomst van ons land”, zei president Nicos Anastasiades vanochtend.

De Cypriotische president Nicos Anastasiades.
De Cypriotische president Nicos Anastasiades. Foto Reuters / Petros Karadjias

Met het Europese reddingsplan is een bankroet van Cyprus afgewend en daarom heeft het eiland niet de intentie om de eurozone te verlaten. “We zullen op geen enkele manier experimenteren met de toekomst van ons land”, zei president Nicos Anastasiades vanochtend.

De uitspraken van Anastasiades komen aan het einde van de week waarin Cyprus door Europa werd gered. Afgelopen zondagnacht bereikten de eurozone en Cyprus een akkoord over tien miljard euro aan noodhulp. In ruil voor het Europese geld moet Cyprus zelf voor 7 miljard bijdragen aan het akkoord. Daarvoor wordt de bankensector op het eiland volledig geherstructureerd en worden obligatiehouders, aandeelhouders en spaarders met meer dan 100.000 euro geheel of goeddeels onteigend.

Hoewel de woorden van Anastasiades geruststellend klinken, is het de vraag of de situatie op Cyprus nu inderdaad stabiliseert. Hoewel een bankrun gisteren uitbleef toen de banken voor het eerst sinds twee weken weer open gingen, zullen buitenlandse spaarders waarschijnlijk op zoek gaan naar manieren om hun geld van het eiland weg te halen. Ook zal de sanering van de bankensector grote gevolgen hebben voor de economie op het eiland.