Plasterk: fusie van provincies gaat door

Het kabinet gaat door met de samenvoeging van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. Dat schrijft minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) in een ‘visienota’ die hij gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In de nota zet Plasterk nogmaals uiteen waarom hij ‘opschaling’ van de provincies nodig vindt. De Eerste Kamer had de minister een uitgebreide visie gevraagd op zijn plannen voor gemeentelijke fusies en samenvoeging van provincies. Op regionaal en lokaal niveau bestaat veel weerstand tegen de plannen.

Gisteren sloot Plasterk in Emmeloord een reeks inspraakavonden met inwoners en bestuurders af over de ‘superprovincie’. Vooral het hoge tempo dat hij voor ogen heeft, is „een veelgehoord bezwaar dat ik zeker mee terugneem naar het kabinet”, zei Plasterk na afloop. Hij kan zich voorstellen dat de fusie niet ingaat per 2015, tegelijk met de Provinciale Statenverkiezingen, maar een jaar later. „Maar ik zie er niets in om het proces over deze kabinetsperiode heen te tillen, dat zou uitstel tot sint-juttemis betekenen.”

Op termijn wil het kabinet de provincies samenvoegen tot vijf ‘landsdelen’. Friesland verzet zich tegen een ‘superprovincie’ in het noorden van het land. In een brief aan Plasterk schrijft commissaris van de koningin Jorritsma dat zijn provincie een dergelijke samenvoeging „krachtig van de hand” wijst. „Fryslân is groot genoeg om de regionale taken aan te kunnen.”