Pistorius 'ster' van de WK?

Mocht de Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius (26) in augustus meedoen aan de wereldkampioenschappen atletiek in Moskou, dan weet hij zich op voorhand de meest bezienswaardige atleet. De gehandicapte hardloper, die sowieso de aandacht trekt met zijn gekromde kunstbenen, zou dan deelnemer zijn terwijl hij van moord wordt verdacht.

Pistorius, beter bekend onder de bijnaam Blade Runner, mag meedoen aan de WK in Moskou omdat een Zuid-Afrikaanse rechter gisteren zijn reisbeperking heeft opgeheven. De atleet, die op 14 februari zijn vriendin Reeva Steenkamp in Johannesburg doodschoot – naar eigen zeggen zag hij haar aan voor een inbreker – was met succes in beroep gegaan tegen beperkingen die hij kreeg bij zijn vrijlating op borgtocht. Pistorius mag nu reizen op voorwaarde dat hij een week voor vertrek zijn reisdocumenten overlegt en die binnen 24 uur na terugkeer inlevert.

Een woordvoerder van de internationale atletiekfederatie IAAF zei tegen het Amerikaanse persbureau AP dat Pistorius op grond van het principe ‘onschuldig tot schuld is bewezen’ geen startverbod kan worden opgelegd.

Pistorius, die sinds september geen wedstrijd meer heeft gelopen, deed vorige zomer in Londen zowel aan de ‘gewone’ Spelen als aan de Paralympics mee.