Overheidstekort voor vierde jaar op rij boven Europese norm

ANP / Lex van Lieshout

Het overheidstekort was vorig jaar 4,1 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend. Vorige maand stelde het Centraal Planbureau (CPB) dat het tekort uit zou komen op vier procent. De schuld is volgens het CBS vorig jaar met 33 miljard euro opgelopen tot 428 miljard euro. Dat is gelijk aan 71,2 procent van het bruto binnenlands product.

Het tekort en de schuld kwamen voor het vierde jaar op rij boven de Europese norm van 3 procent uit. Nederland had in 2008 nog een overschot op de begroting van een half procent van het bbp. De overheidsuitgaven namen vorig jaar licht toe: ze waren 24 miljard euro hoger dan de inkomsten. Vooral de AWBZ-uitgaven gingen flink omhoog, met ruim 10 procent. Het geld dat aan AOW-uitkeringen werd besteed steeg met 1,4 miljard. De overheidsinvesteringen, salarislasten en subsidies daalden wel.

Het CPB stelt dat het tekort dit jaar naar verwachting op 3,3 procent uitkomt. Voor volgend jaar wordt een tekort van 3,4 procent verwacht. Naar aanleiding van de CPB-ramingen besloot het kabinet volgend jaar ruim vier miljard euro meer te gaan bezuinigen.

De staatsschuld steeg vorig jaar meer dan het tekort doordat de staat voor 9 miljard aan kapitaal moest storten in de Europese noodfondsen EFSF en het ESM. Een meevaller was er ook wat betreft de schuld: ING betaalde vorig jaar een miljard euro van de staatssteun uit 2008 terug.

Economie harder gekrompen dan eerder gedacht

Uit de tweede CBS-raming van de economische groei bleek gisteravond al dat de economie in het laatste kwartaal van vorig jaar met 0,4 procent is gekrompen in plaats van de 0,2 procent die het CBS eerder verwachtte. De totale krimp over 2012 is 1,2 procent. Bij de eerste raming werd de krimp nog op 0,9 procent geschat.