over de haag

Aspergecentrum

De debatten die perscentrum Nieuwspoort organiseert, kennen een wisselende belangstelling. Hoe anders is het met het jaarlijkse aspergediner, op 17 april aanstaande. Om 9.40 uur werd gisteren de inschrijving via de mail geopend. Binnen 42 minuten volgde het bericht dat de inschrijving was gesloten omdat het maximumaantal deelnemers was bereikt. Alle 200 couverts à raison van 59,50 euro, inclusief wijn, waren verkocht. Welkom in aspergecentrum Nieuwspoort.

Waar is het paradijs?

De vraag verdeelt de Tweede Kamer al maanden. Is Nederland nu een belastingparadijs of niet? Volgens staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) niet. Op vragen van de SP antwoordt hij dat de OESO „de moeite heeft genomen” om criteria te ontwikkelen die duidelijk moeten maken welke landen uitnodigen tot belastingontwijking. Het goede nieuws? Nederland staat niet op deze lijst en dus is Nederland geen belastingparadijs. België en Engeland staan er overigens ook niet op. De lijst is helemaal leeg.

Weer iets bedacht

De SP heeft zich, sinds de JSF eind vorige eeuw in beeld kwam als vervanger van de F-16, altijd tegen aanschaf verzet. Maar de discussie over de straaljager duurt al zo lang dat de partij haar formuleringen nogal eens moest aanpassen. Wat Kamerlid Jasper van Dijk eerst de „vliegende Betuwelijn” noemde, werd later de „vliegende Noord-Zuidlijn” en recentelijk „de vliegende Fyra”. Deze week riep hij minister Jeanine Hennis (Defensie, VVD) op te voorkomen dat JSF komt te staan voor „Jeanines Straaljager Fiasco”.

Elke Rus is weer anders

Op 8 april bezoekt Vladimir Poetin Nederland. Bij die gelegenheid zal minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) de Russische president ongetwijfeld de hand schudden. Timmermans’ partijgenoot Desirée Bonis heeft andere voorkeuren. De PvdA-buitenlandexpert in de Kamer praat de avond ervoor juist met een tegenstander van Poetin: oppositieleider Ilja Ponomarev. Die is te gast tijdens een PvdA-bijeenkomst in Amsterdam over democratie en mensenrechten. Poetin is niet uitgenodigd.

Samenstelling Derk Stokmans