Ouders kunnen misgelopen toeslag kinderopvang alsnog aanvragen

Foto ANP / Koen Suyk

Ouders die tot duizenden euro’s aan toeslag zijn misgelopen door aangepaste aanvraagregels, krijgen deze alsnog uitbetaald. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft daartoe besloten, schrijft de Rijksoverheid vanmiddag.

Vanaf 1 januari 2014 kunnen gedupeerde ouders de kinderopvangtoeslag aanvragen vanaf dezelfde maand, en drie maanden daarvoor. De kosten voor het uitstel van de maatregelen schat de minister op ongeveer dertig miljoen euro.

Veel ouders kregen geen brief over wijziging regels

De Belastingdienst heeft een grote groep ouders eerder niet geïnformeerd over wijziging van de regeling voor kinderopvangtoeslag. Het ministerie van Sociale Zaken bevestigde tegenover NRC Handelsblad eerder deze maand dat deze ouders geen brief hadden ontvangen.

Het ging hierbij om ouders die de toeslag niet maandelijks ontvangen, maar jaarlijks aanvragen over het voorafgaande jaar. Ouders stellen de aanvraag uit bijvoorbeeld omdat ze een flexibel inkomen hebben. Ze vragen de tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang pas aan als ze een overzicht hebben van hun inkomsten en kosten in dat jaar.

Sinds begin 2012 kunnen ouders de toeslag niet meer per jaar aanvragen. Om fraude te voorkomen kan het alleen nog per maand. Het ministerie zei eerder ouders hier vanaf november 2011 rechtstreeks en via ‘algemene berichten’ over te hebben geïnformeerd. Een woordvoerder van Asscher bevestigde dat ouders die de toeslag jaarlijks aanvragen – de groep die het meest risico liep door de wijziging – de brief inderdaad niet hebben gekregen, in tegenstelling tot ouders die maandelijks de toeslag kregen.

Het is niet bekend hoeveel mensen zijn gedupeerd. P-Kamerlid Smits schat dat het om duizenden mensen gaat. Zij heeft zelf honderden klachten ontvangen. Jaarlijks krijgen de ouders van ruim 700.000 kinderen een tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang. Daar is 2,7 miljard euro mee gemoeid. Die zijn vooral hoog voor jonge kinderen, die hele dagen naar de crèche gaan.