Op zoek naar de nieuwe smartlappenkoning

Bloed, zweet en tranenSBS 6, 20.30-22.30 uur

Het heet niet Op zoek naar André en ook niet De Nieuwe Hazes. Maar dat is het natuurlijk wel.

SBS 6 begint vanavond met een nieuwe talentenjacht, waarmee de geplaagde zender zomaar weer eens een succes zou kunnen halen. Want Bloed, zweet en tranen treft precies de goede toon. De opnamelocatie is geen gelikte studio in Hilversum, maar het Claus Event Center in Hoofddorp – beter bekend onder de naam Claus Partyhouse. In de spiegelzaal, die doet denken aan een circustent, mogen de kandidaten niet alleen hun levensliederen zingen, maar ook hun levensverhaal vertellen. Want deze ‘paradijsvogels’ willen niet internationaal doorbreken, ze willen vooral ‘erkenning’. „Er zit heel veel emotie bij deze groep”, aldus presentator Jeroen van den Boom.

Twee juryteams, met Hazes’ kinderen Dreetje en Rox, Danny de Munk en Gerard Joling, proberen de levenszangers aan zich te binden. Als ze het lied mooi vinden, drukken ze op de ik-geloof-in-jou-knop. Er komt een bonte stoet voorbij: een vader en een zoon (Dreetje: „Wie is er beter, jou of je vader?”); een Jordanese struise dame die opgroeide in Café Bolle Jan en Café Sientje, maar nu tegenover het oude huis van André Hazes in Vinkeveen woont.

En Denny Braaf, een vader die om zijn huwelijk te redden was gestopt met zingen. „Het mocht niet baten”, zegt hij met een snik in zijn stem.