‘Onenigheid binnen kabinet over pot met ontwikkelingsgeld’

Op het bordes bij de presentatie van het kabinet: helemaal rechts in het blauw Lilianne Ploumen (PvdA), naast haar Henk Kamp (VVD). Zij zijn het oneens over de bestemming van een bedrag voor ontwikkelingshulp.
Op het bordes bij de presentatie van het kabinet: helemaal rechts in het blauw Lilianne Ploumen (PvdA), naast haar Henk Kamp (VVD). Zij zijn het oneens over de bestemming van een bedrag voor ontwikkelingshulp. Foto ANP / Jerry Lampen

Er is frictie tussen coalitiepartijen VVD en PvdA over hoe een fonds van 750 miljoen euro uitgegeven moet worden. Het is bedoeld voor hulp en handel in ontwikkelingslanden, maar daar verstaat Lilianne Ploumen (PvdA) iets anders onder dan Henk Kamp (VVD).

Dat schrijven de Volkskrant (hier) en De Telegraaf (hier) vanochtend. Ploumen wil met het geld het midden- en kleinbedrijf in kwestbare ontwikkelingslanden versterken. Een deel van de achterban van de partij is het oneens met de bezuiniging op ontwikkelingshulp die Rutte II doorvoert en Ploumen, minister van Ontwikkelingssamenwerking, wil hiermee wat tegengewicht in de schaal leggen.

‘Nee, steun er juist Nederlandse bedrijven mee’

Maar daar denkt Kamp, minister van Economische Zaken, anders over. Volgens hem is het juist in de huidige economisch moeilijke tijden van belang dat een vast bedrag van het fonds naar Nederlandse bedrijven gaat, die ermee kunnen investeren in arme landen. “Die pot van Ploumen moet zo goed mogelijk worden afgeroomd ten faveure van ons bedrijfsleven”, zo citeert de Volkskrant een VVD’er die niet bij naam genoemd wordt. Ook minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) zou ontevreden zijn over de plannen van Ploumen.

Ploumen wilde gisteren haar plannen uit de doeken doen over de toekomst van de ontwikkelingssamenwerking, maar de persconferentie daarover werd na ingrijpen van Rutte tot nader order uitgesteld. Hij wil ruzie binnen de ministerraad voorkomen en heeft de betrokkenen opgeroepen er eerst onderling uit te komen, voordat er iets naar buiten gebracht wordt.

Onenigheid? ‘Dat valt allemaal wel mee’

Ploumen stelt in De Telegraaf dat het met de onenigheid tussen haar en enkele VVD-ministers wel meevalt: “Er is binnen de ministerraad brede steun en enthousiasme voor mijn nota. Een aantal collega’s had nog aanvullingen, vroeg om extra voorbeelden. Ik vind het leuk om daarmee aan de slag te gaan.”

Kamp ontkende vanochtend op Radio 1 ook dat er sprake is van ruzie. “Wat dat betreft moet ik u teleurstellen”, zei hij in een reactie op de berichtgeving. Volgens hem is er inderdaad over gesproken in de ministerraad en gebeurt dat volgende week weer.