OM acht moord door Jasper S. bewezen en eist twintig jaar

(VLNR) Officier van Justitie H. Mous, rechter, verdachte Jasper S., voorzitter van de rechtbank B. Dolle, rechter en advocaat Jan Vlug op de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de zaak-Vaatstra.
(VLNR) Officier van Justitie H. Mous, rechter, verdachte Jasper S., voorzitter van de rechtbank B. Dolle, rechter en advocaat Jan Vlug op de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de zaak-Vaatstra. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

Het Openbaar Ministerie heeft twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen verdachte Jasper S. voor de moord op Marianne Vaatstra. Volgens het OM kan moord bewezen worden. Ook acht de officier van justitie bewezen dat S. het zestienjarige slachtoffer oraal en vaginaal heeft verkracht. De verdediging bestrijdt dat sprake zou zijn van voorbedachte rade, waardoor moord volgens advocaat Vlug niet bewezen kan worden.

Omdat het misdrijf in 1999 werd gepleegd, moet de officier kiezen tussen twintig jaar en levenslang. Tegenwoordig kan ook een celstraf van dertig jaar worden geëist en opgelegd. Het OM vindt levenslang geen passende straf omdat de kans op herhaling klein is. Strafverminderende omstandigheden zijn er echter niet, aldus het OM. De officier van justitie vindt het strafverzwarend dat de zaak de maatschappij jaren in de ban heeft gehouden, terwijl S. “uitdrukkelijk voor zichzelf heeft gekozen”.

Karin de Mik is voor NRC Handelsblad aanwezig in de rechtszaal:

Twitter avatar Doriski Karin de Mik #Vaatstra Jasper had voldoende tijd en gelegenheid om na te denken tijdens zijn daad. Vandaar moord met voorbedachte rade, zegt OM.
Twitter avatar Doriski Karin de Mik #vaatstra OM: Jasper S. was volledig toerekeningsvatbaar. Hij ging geregistreerd, instrumenteel en doelbewust te werk tijdens zijn daad.
Twitter avatar Doriski Karin de Mik #vaatstra Levenslang is geen passend straf, zegt OM. Geen kans op herhaling. Dus bescherming maatschappij kan niet.

Marianne was volgens de officier van justitie bang in het donker:

“Die angst is bewaarheid geworden. S. heeft haar uit pure lust van haar fiets getrokken. Om te zeggen dat de rechtsorde ernstig geschokt is, is een understatement. Hij heeft Marianne in koelen bloede vermoord.”

Volgens de officier van justitie was Vaatstra toen S. haar keel doorsneed waarschijnlijk bewusteloos. Daarvoor had het meisje zich echter wel flink verzet, aldus de officier van justitie. Marianne heeft S. gebeten en mogelijk gekrabd. Dit is in tegenspraak met de verklaring die S. gisteren aflegde in de rechtbank. Toen zei hij dat Marianne, volgens hem vermoedelijk omdat ze hoopte zo in leven te blijven, nauwelijks verzet pleegde toen hij haar onder bedreiging van een mes een weiland mee in nam.

Eerder vandaag zei de officier van justitie al de indruk te hebben dat S. geen volledige openheid van zaken heeft gegeven over de moord op Vaatstra. Deskundigen spraken ook hun vermoedens uit dat S. niet volledig is geweest. De Fries zei juist wel “voluit” te hebben gesproken en “naar eer en geweten” de vragen van de rechters te hebben beantwoord.

Verdediging: moord kan niet bewezen worden

Volgend op de eis hield advocaat Vlug zijn pleidooi. De familie Vaatstra heeft daarvoor de rechtszaal verlaten. S. heeft volgens Vlug niet bewust dingen achtergehouden, zoals de aanklager beweert. Vlug doet dat af als complotdenken. S. en de verdediging gaven juist alle openheid van zaken en S. is eerlijk geweest - er is een overvloed aan dadersporen en dna, aldus de raadsman.

Twitter avatar Doriski Karin de Mik #vaatstra Jasper mag geen hogere celstraf krijgen dan 15 jaar. Is absolute bovengrens, zegt Vlug.
Twitter avatar Doriski Karin de Mik #vaatstra #vaatstra Familie Jasper S. kon niet geloven dat hij dader was. Hij was goede vader, fijne zoon, zegt zijn advocaat Vlug.
Twitter avatar Doriski Karin de Mik #vaatstra Jasper S. heeft open en eerlijk verklaard, zegt advocaat Vlug. Dat ie dingen achterhoudt zoals OM zegt klopt niet.

Vlug bepleit bovendien dat moord door S. niet bewezen kan worden, en pleit voor doodslag. Hij handelde in paniek en uit angst voor ontdekking, en daarom wurgde hij Marianne, aldus Vlug. Verkrachting bestrijdt de verdediging niet en die kan wel worden bewezen, die heeft S. ook bekend.

Twitter avatar Doriski Karin de Mik #vaatstra Jasper S. handelde in paniek en angst, zegt verdediging. Er was geen kalm beraad en rustig overleg zoals voor moord geldt.
Twitter avatar Doriski Karin de Mik #vaatstra Was secondenkwestie. Verwurging met bh lukte niet, toen greep Jasper naar zijn mes. zegt verdediging. Pleit vrijspraak van moord

Deskundigen: S. heeft geen persoonlijkheidsstoornis

Vanochtend kwamen deskundigen aan het woord over S. Die zeiden na onderzoek te hebben vastgesteld dat S. geen persoonlijkheidsstoornis heeft en volledig toerekeningsvatbaar is. S. heeft weliswaar kenmerken van een persoonlijkheidsstoornis, maar die kenmerken zijn niet sterk genoeg om ook daadwerkelijk een stoornis te constateren. Deskundigen hebben verder geen seksuele afwijking vastgesteld. Vanwege het gewelddadige karakter van het delict kan een dergelijke afwijking overigens niet worden uitgesloten.

Volgens de onderzoekers is de kans op herhaling laag tot matig. S. heeft zichzelf volgens de psychiater toegesproken dat het nooit weer zou gebeuren.

GISTEREN SPRAK JASPER S.

Gisteren werden de feiten in de zaak behandeld. Jasper S. legde opnieuw een bekentenis af over de verkrachting en de moord op de 16-jarige Marianne Vaatstra in 1999. Hij verklaarde huilend het meisje tot twee keer toe in een roes te hebben verkracht. Hierna raakte hij in paniek en vermoordde hij haar.

Ook spraken de vader, moeder en twee zussen van Marianne gisteren al. “Het is een rat”, zei Bauke Vaatstra over verdachte Jasper S. “Wat hij onze familie heeft aangedaan… ik zie het elke avond, ik zie het elke nacht”, aldus de vader van de vermoorde Marianne. Het gezin-Vaatstra is inmiddels uiteengevallen als gevolg van de post-traumatische stress die moeder Maaike en een van de zussen hebben opgelopen. De aanklager eist dan ook een schadevergoeding, werd gisteren al duidelijk.

MARIANNE VAATSTRA WERD IN 1999 GEVONDEN

Marianne Vaatstra, toen zestien, werd op 1 mei 1999 bij de Friese politie als vermist opgegeven. Diezelfde ochtend werd haar stoffelijk overschot gevonden in een weiland tussen Buitenpost en Veenklooster. Ze was verkracht en vermoord nadat ze in de nacht na Koninginnedag vanuit Kollum naar haar huis in Zwaagwesteinde was gefietst.

S. woonde op slechts tweeënhalve kilometer afstand van de vindplaats van Vaatstra. Hij werd afgelopen november opgepakt voor de verkrachting en moord op het meisje. S. had meegedaan aan een groot dna-onderzoek onder duizenden mannen die ten tijde van de moord in de buurt van de vindplaats van het lichaam van het slachtoffer woonden.