Noord-Korea zet raketten klaar na ‘provocatie’ van VS

Hier zien we Kim Jong-un op de bijeenkomst vandaag, waar hij opdroeg de raketten klaar te zetten om de VS en Zuid-Korea te kunnen raken.
Hier zien we Kim Jong-un op de bijeenkomst vandaag, waar hij opdroeg de raketten klaar te zetten om de VS en Zuid-Korea te kunnen raken. Foto EPA / KNCA

Noord-Korea heeft vannacht raketten klaargezet om, volgens staatspersbureau KNCA, ‘ieder moment’ Amerikaanse bases in Zuid-Korea en de Stille Oceaan aan te kunnen vallen. Kim Jong-un gaf het bevel daartoe nadat de VS met twee B-2-bommenwerpers langs Noord-Korea vlogen.

Het ging om een militaire oefening van de VS en Zuid-Korea, waarbij nepbommen werden gegooid. De twee stealth bommenwerpers, in staat een nucleaire lading te dragen, stegen gisteren op van een Amerikaanse luchtmachtbasis, vuurden hun munitie af op een Zuid-Koreaanse eilandengroep en keerden huiswaarts.

Kim riep vandaag de legertop bij zich voor een ‘dringende bespreking’. Hij zette zijn handtekening onder een plan om raketten in stelling te brengen en gaf het leger opdracht zich klaar te maken voor een aanval op het Amerikaanse vasteland, Zuid-Korea, Guam en Hawaii.

Zo ver zal het hoogstwaarschijnlijk niet komen: waarschijnlijker is dat Kim Zuid-Korea een toontje lager wil laten zingen. Ook hoopt hij dat de dreigementen de VS ertoe zullen brengen hulp te leveren en directe gesprekken te beginnen. Bovendien verstevigt Kim zijn reputatie in eigen land met het wapengekletter.

De oefening was overigens niet als provocatie bedoeld, zegt de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel. Dat B-2’s langs Noord-Korea vlogen, was volgens hem onderdeel van een normale oefening. Hij constateerde wel dat Noord-Korea in de afgelopen weken steeds strijdlustiger klinkt en daarmee het gevaar in de regio vergroot. “Dat is een realiteit die we moeten aanvaarden.”