nextshopt Sperziebonen

Verantwoord winkelen valt nog niet mee. Het wemelt in de supermarkt van de ‘duurzame’ producten en ‘gezonde keuzes’. Wat is de beste keuze? Elke vrijdag helpt nrc.next je hiermee. Vandaag: hoe ‘groen’ is een sperzieboon?

Albert Heijn sperziebonen gebroken

3,29 euro voor 500 gram, Albert Heijn

duurzaamheid **

gezondheid***

Vers is gezond denken we. Dus kopen veel mensen bij voorkeur verse groenten. Maar er is niet altijd genoeg tijd om die te snijden, dus grijpen we ook regelmatig naar voorgesneden groenten in een zakje. Ook vers, garandeert de supermarkt. En soms gaan we voor groenten uit pot, blik of diepvries, al hebben veel mensen dan het gevoel dat ze inleveren op gezondheid. Hoe zit dat precies? Om dat te onderzoeken, kijken we naar sperziebonen. Die kun je namelijk vers kopen, maar ook voorgesneden, uit blik, pot én uit de diepvries. Bij de besproken sperziebonen van Albert Heijn gaat het dus om voorgesneden sperziebonen. Je zou zeggen dat die net zo gezond zijn als verse. Toch is dat niet helemaal waar. Voorgesneden groenten bevatten vaak wat minder vitamine C. Bij het snijden gaat die namelijk deels verloren. Volgens het Voedingscentrum komt er bij het snijden bovendien een stof vrij die vitamine C afbreekt. Het verlies blijft beperkt als de voorgesneden groente luchtdicht is ingepakt. Het gezondheidsvoordeel bij het eten van groenten wordt wel vooral bepaald door de hoeveelheid die je ervan eet. Dat moet minimaal 200 gram per persoon per dag zijn.

Qua duurzaamheid scoren deze bonen het grootste deel van het jaar ook niet optimaal. Het Nederlandse oogstseizoen loopt grofweg van juni tot september. In de zomermaanden komen de voorgesneden sperziebonen in de Albert Heijn dan ook uit Nederland, maar de rest van het jaar vooral per boot uit Senegal. Een kleiner deel komt uit Egypte en Marokko. Dit tast natuurlijk de versheid aan, al is het vitamineverlies door de langere aanvoertijd volgens het Voedingscentrum beperkt. Qua milieubelasting is transport vanuit Afrika ook problematischer dan wanneer de bonen uit Nederland zelf komen. En er is nog een aspect. Volgens SOMO, de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen, zijn de arbeidsomstandigheden bij de pluk in Marokko vaak ondermaats. Andere landen onderzocht SOMO niet. Volgens de Albert Heijn is de informatie in het SOMO-rapport uit februari deels gedateerd.

C1000 verse sperziebonen

1,39 euro voor 500 gram, C1000

duurzaamheid **

gezondheid ***

Ook deze sperziebonen komen in de zomer uit Nederland. In het voor- en najaar komen ze vooral uit Marokko en in de winter uit Senegal en Ethiopië. Volgens C1000 liggen ze uiterlijk acht dagen na de oogst in de winkel. Door „een gesloten koelketen” wordt de versheid volgens de supermarkt gegarandeerd. Wat betreft de arbeidsomstandigheden stelt C1000 dat Afrika een continent in ontwikkeling is „waar nog niet alles op het niveau is van onze westerse maatstaven”. Het SOMO-rapport noemt de supermarkt desondanks „onevenwichtig en ongenuanceerd”.

Op duurzaamheid scoren deze bonen hetzelfde als de voorgesneden sperziebonen van de Albert Heijn. Qua gezondheid geven we een ster extra, omdat ze niet gesneden zijn en dus geen extra verlies van vitamine C kennen. Thuis snijd je de sperziebonen uiteindelijk vaak ook, maar pas vlak voor de bereiding, waardoor het vitamineverlies beperkt blijft.

Markant sperziebonen uit pot

0,47 euro voor 340 gram (in de aanbieding), Vomar

duurzaamheid *****

gezondheid ***

Deze sperziebonen komen het hele jaar door vooral uit Nederland, aangevuld met bonen uit België en Frankrijk. In de zomer is er een overvloed aan Nederlandse sperziebonen die niet allemaal vers kunnen worden verkocht. Daarom wordt het grootste deel ingevroren, ingeblikt of opgepot. Qua duurzaamheid zijn deze bonen dus te verkiezen boven de exemplaren die worden ingevlogen of ingevaren uit verre oorden als Egypte en Senegal. Ze hoeven veel minder ver te worden getransporteerd en de arbeidsomstandigheden bij de pluk zijn doorgaans beter.

Dan is het nog de vraag of groenten uit blik of pot ongezonder zijn dan verse groenten, zoals veel mensen denken. Volgens het Voedingscentrum hebben ze vaak een fractie minder voedingsstoffen dan verse groenten, maar nog steeds ruim voldoende. Sommige groenten in pot en blik bevatten wel iets meer zout dan verse groenten. Deze bonen scoren dus goed op duurzaamheid en marginaal minder op gezondheid.

Markant sperziebonen uit de diepvries

0,59 euro voor 450 gram (in de aanbieding), Coop

duurzaamheid *****

gezondheid *****

Ook deze sperziebonen komen vooral uit Nederland. Ze scoren dus goed op duurzaamheid. Maar hoe zit dat met gezondheid? Zijn diepvriesgroenten ongezonder dan verse of ingeblikte groenten? Nee, ze zijn net zo gezond als verse groenten. Sterker nog, diepvriesgroenten hebben soms juist iets meer voedingsstoffen, bijvoorbeeld vitamine C. Doordat ze vaak kort na het oogsten worden ingevroren, gaan er nauwelijks vitaminen en mineralen verloren. Zowel op duurzaamheid als gezondheid scoren ze dus optimaal.

    • Wilmer Heck