N-Korea is klaar voor raketaanval op de VS

Noord-Korea heeft vandaag zijn raketten in staat van paraatheid gebracht om Amerikaanse militaire bases in Zuid-Korea en in de Stille Oceaan te kunnen aanvallen. Volgens het staatspersbureau KCNA gebeurde dit op instructie van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, die „de tijd gekomen achtte om rekeningen te vereffenen met de Amerikaanse imperialisten”.

De woede van het bewind in Pyongyang was gisteren gewekt door de komst naar Zuid-Korea van een paar geavanceerde B-2 Spirit-bommenwerpers bij militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten. De toestellen, die bijna niet door radar kunnen worden waargenomen, kwamen bij wijze van experiment uit de VS overgevlogen, om na een bocht boven Zuid-Korea weer terug te snellen naar de VS.

De spanning op het Koreaanse schiereiland is de laatste weken toegenomen na een nieuwe kernproef van de Noord-Koreanen, hun derde. Het kwam Noord-Korea op nieuwe sancties te staan van de Verenigde Naties. Zowel Zuid-Korea als de VS hebben Noord-Korea laten weten dat agressie van Noord-Koreaanse zijde niet onbeantwoord zal blijven.

„De Noord-Koreanen moeten begrijpen dat wat ze doen heel gevaarlijk is”, zei de Amerikaanse minister van Defensie, Chuck Hagel, gisteravond. „We moeten duidelijk maken dat deze provocaties door het Noorden door ons zeer serieus worden genomen en dat we zullen reageren.”

De Noord-Koreanen zeiden dinsdag dat ze de laatste ‘hot line’ met Zuid-Korea, een telefoonlijn waarmee militairen aan weerszijden van de grens met elkaar konden spreken, hebben verbroken. Maar Zuid-Koreaanse medewerkers van de gezamenlijke fabrieken in een speciale economische zone die op Noord-Koreaans grondgebied ligt, konden gisteren nog gewoon naar hun werk toe.

Hoewel Noord-Korea wel Amerikaanse doelen in Zuid-Korea kan raken met zijn raketten, mist het land volgens de meeste analisten de technologie om ook de VS met raketten te bestoken. (Reuters, AP, BBC)